Què pensava l’oficial alemany Clemence Pickel, destinat a París, quan els aliats van desembarcar a Normandia?
Probablement, va veure que la guerra canviava de rumb. I a tot just pocs quilòmetres des d’on l’oficial nazi es trobava. Així li va explicar Pickel a la seva dona Anne, en una carta datada el 10 de juny de 1944, tan sols quatre dies després del desembarcament.
Aquesta carta postal i moltes d’altres conformen l’exposició, en la que el polifacètic artista David Millán exposa prop de 600 peces de col·leccionista relacionades amb la Segona Guerra Mundial.
La mostra s’inaugura demà dimecres a LaFACT Cultural, concretament a la sala expositiva gestionada per l’entitat Col·leccionistes de Terrassa.
També es poden veure algunes de les quasi 500 fotografies que el soldat nord-americà Harold Muhonen va prendre a l’illa de Guam, en la que retrata tant la quotidianitat dels seus companys de barraca com les dones locals. “Però la gran peculiaritat és que en aquesta illa va aturar l’avió Enola Gay per fer-hi reparacions, abans d’aturar a una altra illa i d’allà anar a Hiroshima a llançar la primera bomba atòmica”, explica Millán.
La mostra també exhibeix les cartes del capità anglès J.P. Lawton a Líbia, així com fotografies originals que retraten algunes de les principals figures de la guerra com George S. Patton, Erwin Rommel, Bernanrd Montgomery i la reina Guillermina.
Igualment, es mostren dos exemplars originals de la premsa anglesa del dia que va acabar la guerra (a causa de la bomba d’Hiroshima i Nagasaki).
“La guerra es pot observar de forma global, o des de les vivències de les persones”, explica David Millán. “Podem dir que en tal o qual batalla van morir 18.000 persones, però cadascuna d’elles té nom i la seva història”, enraona.
De fet, en les cartes postals es percep encara l’ànima d’aquell temps. “Han passat vuitanta anys, d’acord, però si llegeixes la carta, és el present del soldat”, afegeix.
El correu postal col·leccionat per Millán està expressat en diversos idiomes. De fet, ha necessitat l’ajuda de diversos coneguts seus. De les cartes en alemany, per exemple, se n’ha encarregat un resident alemany a Castelldefels, de pare combatent a la Segona Guerra Mundial.
Un nen lector
L’exposició és el fruit de l’afició pel col·leccionisme. “Era un nen molt lector al que li agradava la història”, explica el propi Millán. “Ja a partir dels 20 anys, em vaig dedicar a viatjar molt per tota Europa”, afegeix.
És en aquestes rutes en les quals comença a freqüentar rastres, brocanters, antiquaris… I de les compres a l’engròs, arriba a acumular 3.000 peces relacionades. “A l’exposició només n’hi caben unes 600!”, diu Millán, qui comenta divertit que podria muntar el seu propi museu, si llogués una nau a Terrassa.
Monedes i bitllets, objectes com telèfons de combat, fotografies, negatius, telegrames, cartes, segells… De tot aquest material exposat se’n pot extreure la seva intimitat. Enmig de la guerra.