Més de 7.000 veïns de Matadepera estan cridats a les urnes aquest diumenge 28 de maig per decidir els representants de govern del municipi. Nil López, l’actual alcalde, es presenta amb un nou partit (Suma’t Matadepera) i deixa el seu lloc a Marcel·lí Bosch, que lidera Junts per Matadepera, formació que va guanyar els anteriors comicis amb majoria absoluta. ERC-AM va obtenir tres regidors a les eleccions del 2019 i continuarà sent Anna Piñol qui encapçali la candidatura. Ciutadans (Cs) va sumar un conseller i busca tenir major representació. Candidatura de Progrés (PSC) i En Comú Matadepera es presenten com a una única formació. PP, Som-hi Matadepera i VOX també seran a les llistes.
Junts per Matadepera assegura que lluitarà per reduir despeses, partint de la base de fomentar un estalvi energètic. La formació vol fer un pas més i generar una menor quantitat de residus al poble. També opta per donar oportunitats als emprenedors i continuar incentivant el comerç local. Per altra part, el partit de Marcel·lí Bosch destaca la necessitat de fer millores en el parc de bombers.
Sostenibilitat i resiliència
Nil López, de Suma’t Matadepera, aposta per una comunitat energètica en una època de sequera i alt risc d’incendis. L’actual alcalde vol prendre mesures per l’estalvi d’aigua i una forta gestió forestal. Suma’t remarca la transcendència de fer que els joves i la gent gran es quedin al poble. Així mateix, proposen crear habitatges públics de lloguer i cohabitatges.
Anna Piñol, d’ERC, també vetlla una comunitat sostenible. Per disminuir el trànsit i la contaminació, la candidata reclama “una xarxa de minibusos per comunicar Matadepera”. També assegura treballar en la vegetació local de l’entorn i fer de la riera un espai verd.
PSC En Comú Podem centra el seu programa, en gran part, en afrontar el repte del canvi climàtic. Destaca la importància d’elaborar un Pla gradual de sostenibilitat i d’eficiència i transició energètica. Noemi Barja, candidata de la formació, també valora “desenvolupar polítiques públiques transversals amb sensibilitat i visió feminista i inclusiva”.
Més participació activa
Ciutadans (Cs) insisteix a fomentar una major participació dels veïns. Així mateix, els liberals pretenen impulsar les necessitats de la joventut i desenvolupar un envelliment actiu. Pel que fa a la mobilitat, el partit liderat per Alberto Sánchez opta per obrir el Vial de la Riera per descongestionar Àngel Guimerà, passeig on s’acostuma a centrar tot el trànsit.
El PP, amb Silvia Linares com a candidata a l’alcaldia, treballa en la mateixa línia de fer polítiques econòmiques de proximitat. En aquest sentit, els populars volen “rebaixar els impostos i taxes sense perdre qualitat de vida”. Linares expressa la seva preocupació per deixar una Matadepera més sostenible. “Hem d’aprendre a conviure amb la natura”, explica la líder del PP.
Guillem Montagut, de Som-hi Matadepera, reclama una millor gestió dels recursos a l’Ajuntament i l’establiment d’una Auditoria General per controlar els comptes. Som-hi veu molt marge de millora en transport i proposa la creació d’un bus escolar, així com obrir nous vials per facilitar la mobilitat dels veïns.