Potser mai us heu aturat, bocabadats, davant la botiga Maria Argemí Culell. Allà, al número 33 del carrer de la Font Vella, encara es troba un aparador comercial congelat en el temps. Es tracta d’una local propietat de l’Ajuntament i gestionat pel Museu de Terrassa, que des de l’any 2015 acull una petita mostra de joguines antigues. I des de novembre de 2017 s’hi exposa una casa de nines de 1950, de Josep Rigol i Fornaguera.
“Xerrades en petit comitè”
Tot i això, tan sols es pot mirar des del carrer (i en horari del museu) i no s’hi fan visites a l’interior, que encara manté una certa estètica d’època. De fet, el Museu encara no té decidit quin serà l’ús d’aquest espai a mitjà termini. Gemma Ramos, directora del Museu de Terrassa, explica que “a les taules de participació han sortit diferents idees, des de mantenir l’exposició de joguines, fer una botiga veritable”. I afegeix: “O fins i tot ubicar-hi una cafeteria, on poder fer xerrades culturals en petit comitè, de manera més informal i distesa”, explica. O sigui, el seu futur encara és un llenç en blanc obert a pinzellades.
En tot cas, la direcció del Museu treballa amb la idea de conservar les emocions associades a aquests espais. “Volem una museologia que no sigui només descriptiva, sinó també vivencial”, assegura Ramos.
Aquest negoci familiar va començar com a ferreteria l’any 1900 al carrer de la Font Vella, 45. Posteriorment, el 1949, el van traslladar al número 33 del mateix carrer (l’emplaçament actual) i la converteixen en armeria.
Tal com s’explica a l’assaig “Botigues del nostre record”, a finals dels anys setanta, es va convertir en un establiment dedicat a la venda de joguines. De fet, aquesta activitat que es va mantenir fins a l’any 2009, amb la mort de la darrera propietària de la nissaga familiar: Montserrat Argemí.
La botigueta Labòria: sense pla encara
El cas de l’ala esquerra de l’edifici és diferent, ja que està regit per un altre tipus de contracte. En l’actualitat, els pisos superiors estan habitats per particulars. La botigueta, però, també manté l’estètica d’un temps ençà.
De fet, es tracta de l’antiga sastreria Labòria. Ara, a l’aparador de vidre s’hi mostren diversos llibres de l’editorial Torre de Palau, tots ells assajos sobre Terrassa.