Cultura i Espectacles

La ruta (modernista) que no veuràs mai

Aquesta és una ruta invisible. O millor dit, un itinerari pels carrers de Terrassa on ens aturarem allà on, antigament, hi eren edificis qualificats de joies modernistes. I és que ara que fem valoració de com ha anat la 20a Fira Modernista, també cal reflexionar sobre el patrimoni que vam enderrocar (especialment en el postfranquisme)

Grups Escolar Torrella (de Josep Maria Colll Bacardí) / FONS RAGON / ARXIU HISTÒRIC

Aquesta és una ruta invisible. O millor dit, un itinerari pels carrers de Terrassa on ens aturarem allà on, antigament, hi eren edificis qualificats de joies modernistes. I és que ara que fem valoració de com ha anat la 20a Fira Modernista, també cal reflexionar sobre el patrimoni que vam enderrocar (especialment en el postfranquisme).

Grup escolar Torrella

Grup Escolar Torrella (1968)

Grup Escolar Torrella, al carrer de Guterberg cantonada amb la Rambla, fou enderrocat l’any 1968. Una dels aparent motius fou l’afectació que va patir l’any 1962, arran de les inundacions a la ciutat. De fet, les aigües van córrer per la Rambla (com a torrent natural que era). L’enderroc va donar pas a un bloc de pisos. Una decisió que va prendre l’ajuntament de l’època i que va ser considerada com una operació especulativa. S’havia construït a la confluència de la Rambla d’Ègara i els carrers de Gutemberg i Torrella.

Agrupació Regionalista

Agrupació Regionalista (1960)

La placeta de Mossèn Jacint Verdaguer és avui en dia una de les milles de les cases modernistes. Tanmateix, encara havia estat més destacat! I és que l’any 1960 es va enderrocar l’edifici de l l’Agrupació Regionalista (projectat per Lluís Muncunill), per edificar el nou edifici de Correus. O sigui, l’actual seu de Correus que podeu veure. A banda de seu històrica de l’Agrupació Regionalista, també va ser un magatzem tèxtil i l’Escola Municipal de Música. Durant la Guerra Civil feia les funcions de menjador infantil i de l’Auxili Social.

Centre Mèdic

Centre Mèdic (1950)

L’any 1912 l’alcalde Josep Ulles va voler acabar amb una llarga i deficient trajectòria de trasllats dels dispensaris municipals”, apuntava el polifacètic Joaquim Verdaguer en el seu esplèndid bloc sobre història local. L’arquitecte Josep M. Coll i Bacardí va ser l’encarregat de projectar el Centre Mèdic. “Tanmateix, a mitjans de la dècada dels anys 50, amb forta oposició dels veïnat i altres terrassencs, l’edifici fou enderrocat per donar pas a un altre immoble per acollir els nous jutjats”, prosseguia (i lamentava) Verdaguer en la seva crònica. Actualment hi ha la seu de l’Ateneu Terrassenc. I llueix una placa a la façana que el recorda.

Quiosc modernista

Quiosc de refrescos i templet dels músics (1943)

Ara que el debat s’ha centrat en els elements patrimonials desapareguts amb les obres del Passeig (murets, llambordes…), cal observar què és una polèmica cíclica: abans hi havia un quiosc de refrescos (inaugurat l’any 1901), i un templet de música (un quiosc per a banda de música). La reforma de 1943 (que havia perdurat fins ara) se’l va endur per davant. La pèrdua del quiosc de begudes és única, doncs no hi ha més exemples a Terrassa. Un cas molt similar al de l’enderrocament del quiosc modernista de Sabadell, fins i tot el mateix any: 1943.

Altres pèrdues

Antiga Seu de la Caixa d’Estalvis de Terrassa
Carrer de la Rutlla
Anys 50

Façana del Gran Cafè Colom
Plaça Vella
1926

Magatzem Ventalló i Torrella
Carrer del Nord
1973

Fonda Bonavista
Rambla amb carrer Pare Llaurador
1996

Vapor Josep Sala
Avinguda Jacquard
1996

Casa Alegre
Carrer del Nord
1977

Cementiri Vell
Carrer de la Igualtat
1964

Casa Vinyals
Carrer Major
1941

Enderroc del Centre Mèdic / FONS RAGON / ARXIU HISTÒRIC

“Hem romantitzat el passat: viure al costat d’una xemeneia restaurada ho fa més car”

La ruta (modernista) que no veuràs mai
To Top