Junts per Terrassa ha dedicat aquest divendres la primera compareixença de la campanya a parlar de l’ús de la llegua catalana a la ciutat. L’alcaldable Meritxell Lluís i la número 2 de la llista, Montserrat Caupena, han fixat la seva posició pel que fa a la utilització del català en la comunicació de la corporació municipal. En els dies vinents, la formació anirà desgranant les 746 propostes que es poden trobar al seu programa electoral.
La candidata Meritxell Lluís ha comentat: “Volem que Terrassa sigui 100% en català. El català és la llengua pròpia de Catalunya i està patint un retrocés en l’ús social. I a Terrassa, també en l’ús institucional”. Va assenyalar també que Junts proposa ampliar els cursos de català per a tothom qui ho desitgi.
Montserrat Caupena, llicenciada en filologia i professora, ha comentat: “Només nosaltres podem aturar la sagnia de parlants que estem patint. L’administració municipal ha de garantir que el català sigui la llengua oficial a la ciutat, especialment en el moment de l’arribada, en el primer contacte amb la ciutadania. Les escoles fem aquesta feina, però cal estendre-la a tots els ciutadans”. I ha afegit: No pot ser que els regidors canviïn de llengua quan van a segons quins barris. Nosaltres mateixos no hem de fer distincions. Si parles en català al Centre, també ho has de fer als barris. Fer distincions és una forma de classisme”.
Caupena afegeix que “la llengua d’entrada ha de ser el català. Si l’interlocutor no t’entén, ja canviarem a una altra llengua en la qual ens puguem entendre, que al cap i a la fi és el més important”. I recorda que en activitats com la Fira Modernista, “quan accedeixes a determinats espais se t’adrecen en castellà. I això no pot ser. El català és la llengua pròpia de la ciutat i ha de ser també la llengua de tots els textos de l’Ajuntament. Tenim el dret a ser atesos en català”.
Meritxell Lluís ha recordat que alguns grups polítics “han volgut fer una batalla de la llengua” i ha deixat clar que “aquí no ens trobaran”. “No podem permetre que es faci una batalla barroera de la llengua. Evidentment, tothom pot expressar-se com vulgui, però l’Ajuntament va aprovar un reglament d’usos lingüístics que s’està revisant a proposta nostra. Es va aprovar per unanimitat i deixar clar que les comunicacions institucionals han de ser en català“. Va demanar també Lluís que s’utilitzi amb absoluta normalitat la traducció en llengua de signes.