Fira Modernista

Un terç dels visitants de la Fira Modernista de Terrassa és de fora

Gairebé 37.000 persones van accedir al patrimoni

Gentada durant la celebració d'un espectacle / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Gairebé 37.000 persones van visitar elements patrimonials de Terrassa durant la Fira Modernista 2023, celebrada el cap de setmana passat. Una de cada tres persones que han visitat aquesta vintena edició de la Fira Modernista provenia de fora de Terrassa

L’Ajuntament de Terrassa ha fet públiques aquest divendres les dades oficials de la vintena edició d’aquest esdeveniment. Malgrat la pluja que va caure la tarda de diumenge i que va obligar a traslladar l’acte de cloenda de la Fira al Teatre Principal, 36.905 persones van visitar el patrimoni local.

El consistori destaca els 11.624 visitants que van passar per la Masia Freixa, les 12.929 persones que van visitar el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya o les 9.496 que van passar per la Casa Alegre de Sagrera. A més, durant el cap de setmana de Fira Modernista, 2.856 persones van visitar també altres equipaments museístics de Terrassa.

Pel que fa al nombre de participants a les diferents rutes i visites guiades organitzades durant la Fira, la xifra registrada va ser de 4.526 persones, mentre que els punts d’informació ubicats al raval de Montserrat i al parc de Sant Jordi van atendre un total de 3.415 visitants al llarg del cap de setmana. Un 62,49% són de Terrassa, prop d’un 27% de la província de Barcelona, un 2% de la resta d’Espanya i gairebé un 4% de l’estranger.

Actuació d’Amunt i Crits a la Fira / LLUÍS CLOTET

Les dades corresponen als espais o activitats en què es poden comptabilitzar les xifres de visitants i no inclouen el flux de persones que al llarg de tot el cap de setmana van visitar els diferents espais de la Fira, “destacant la gran afluència de públic en punts com l’eix plaça Vella-raval de Montserrat – rambla d’Ègara – carrer Volta – parc de Sant Jordi, “on els tradicionals mercats d’alimentació i artesania van registrar un gran nombre de visitants durant tot el cap de setmana”.

Així ho fan constar les enquestes realitzades entre els professionals de les 55 parades instal·lades aquest any al Mercat d’alimentació situat a la rambla d’Ègara i els paradistes de les 40 parades i tallers ubicats a la plaça de Josep Freixa i Argemí, que han puntuat amb un 8,74 sobre 10 la seva experiència a la Fira.

D’altra banda, els espectacles programats al Teatre Principal van omplir la sala. L’Ajuntament subratlla també les 1.877 persones que van participar de les jornades de portes obertes per visitar l’interior del Magatzem Pasqual Sala (Cecot) i les 1.000 que van visitar la Casa Jacint Bosch, actual seu de Minyons de Terrassa.

L’oferta gastronòmica al soterrani del Mercat de la Independència també va obtenir una gran acceptació entre el públic.

Internet i xarxes socials

Un total de 42.554 usuaris van visitar la web www.firamodernista.cat només durant el cap de setmana, amb un increment de més del 7,5% respecte al 2022. A més, les pàgines vistes a la pàgina web de la fira entre l’1 i el 7 de maig van ser 323.418, amb un creixement del 47,59% respecte a l’any passat.

Les parades de productes han constituït un gran reclam / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La comunicació de la Fira Modernista també ha tingut un important impacte a través de les xarxes socials, especialment des del perfil d’Instagram on les diferents publicacions (reels, posts i stories) han arribat a 50.083 comptes d’Instagram. A través d’aquest perfil s’han editat 63 vídeos amb contingut de les diferents activitats programades, que han inclòs breus entrevistes a persones visitants, col·laboradores o participants, aconseguint un total de 174.398 reproduccions.

Pel què fa al perfil de Twitter de Terrassa Turisme, s’han fet 80 piulades que han obtingut més de 33.000 Impressions. Al perfil de Facebook de la Fira Modernista s’han fet 63 publicacions que han tingut un abast de 41.357 persones i 14.567 interaccions.

Un 33% venen de fora

L’enquesta de satisfacció apunta que fins a un 33% dels visitants són de fora de la ciutat, superant el 24% de l’any 2022 i el 26% del 2019, assolint així la xifra més alta de visitants forans des de que es tenen registres. D’aquesta forma, una de cada tres persones que han visitat aquesta vintena edició de la Fira Modernista provenia de fora de Terrassa.

Fins a un 36% de les persones enquestades ha visitat la Fira Modernista per primera vegada (davant el 17,9% de 2022). A més, un 90% assegura que, “segur o molt probablement”, tornarà en una propera edició de la Fira i fins a un 75,1% apunta que tornarà per visitar la ciutat.

L’edició d’enguany ha estat dedicada a la dansa / LLUÍS CLOTET

L’enquesta també apunta que els visitants valoren la seva experiència a la vintena edició amb una nota global de 8,7, superant el 8,4 de l’any 2022. Els aspectes més valorats de la Fira són, per aquest ordre, “l’ambientació, tot en general, els mercats i el patrimoni i la programació”. A més, un 28% dels enquestats no assenyala cap aspecte negatiu, mentre que un 25% apunta a la massificació com a únic aspecte negatiu de la seva visita.

Pel que fa a la previsió de despesa per part dels usuaris, enguany els enquestats tenien previst fer una despesa mitjana de 45,2 euros a la Fira, arribant fins als 57 euros en el cas dels visitants de fora de la ciutat. Es tractava d’un previsió de despesa repartida de forma força equilibrada entre restauració (17,2 euros per persona), comerç local (13,9 euros per persona) i mercats modernistes (14,1 euros).

La indústria tèxtil protagonitzarà la Fira de 2024

L’edició del 2023 estava dedicada a la dansa. L’eix central de la del 2024 serà la Indústria Tèxtil.

L’Ajuntament de Terrassa va impulsar la Fira Modernista l’any 2003 amb l’objectiu de recuperar la vella tradició de la Fira de la Primavera i, alhora, recordar una època que ha marcat la història de Terrassa. L’any 2007, la Generalitat va declarar Fira Modernista de Terrassa com a Festa Local d’Interès Turístic de Catalunya.

To Top