Terrassa

La festa de la nostra Gent de Terrassa

El Diari de Terrassa entrega els seus guardons en una festa a la Seu d’Ègara

Foto dels guardonats amb les escultures lliurades / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ja de nen, Miki Núñez deia a tot arreu que era de Terrassa quan li preguntaven la seva procedència. Miki Núñez, Gemma Humet, l’Eseiaat, Ton Fíguls, Joan Carles Peris, Mercè Paloma i Maria Jesús Comellas han vist reconegudes aquest dijous les seves trajectòries amb els Premis Gent de Terrassa, que concedceix el Diari de Terrassa.

Miki Núñez, encimbellat per Operación Triunfo i, sobretot, per la seva obstinació i el seu talent, és famós. I Gemma Humet, en el seu nivell, ho és. Però no cal despuntar fins a l’Olimp de la fama per aparèixer en la secció Gent de Terrassa ni per, en decantació anual, ser guardonat amb els Premis Gent de Terrassa. “Només” cal ser de Terrassa i haver excel·lit en tal o tal altra faceta. El Miki és veí de Can Palet. Només cal ser veí de Can Palet, o de qualsevol barri de la nostra ciutat, per “colar-se” entre les pàgines d’aquesta secció que destil·la aquesta vocació indefugible de servei públic i alhora localista, sense embuts, d’aquest diari que teniu entre les mans, en paper o en versió digital: som els vostres veïns d’escala i no ens mudem de domicili, i us premiem. No cal ser president de la comunitat.

Miki Núñez, Gemma Humet, Ton Fíguls, l’Eseiaat, Mercè Paloma, Joan Carles Peris, Maria Jesús Comellas. Els Premis Gent de Terrassa han arribat a la seva segona edició aquest dijous en el mateix lloc en el qual van veure la llum en el 2022: a la Seu d’Ègara, a les esglésies de Sant Pere. Aquesta vegada, amb l’anunci d’amenaça de pluja. El cel estava malcarat, però els núvols no s’han obert en rebombori d’aigua.

Unes 300 persones han assistit a la festa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Amb la conducció de Marta Carreras, el Diari de Terrassa ha celebrat el seu acte de reconeixement públic a la seva gent, la Gent de Terrassa. Eren set els distingits. Gent que ha aparegut en la secció pròpia, gent que ha donat projecció pública a Terrassa, gent que representa a institucions de notòria importància. Distingim conciutadans “que en el seu dia a dia despunten en el seu àmbit de treball i per la seva trajectòria personal i vital”, en paraules de Marta Carreras. Premiem persones que ajuden “a fer i explicar la Terrassa que avui tots coneixem i que ho fan a la seva manera: ja sigui cantant, dissenyant, ensenyant, educant o informant”.

Marc Basté, editor del Diari de Terrassa, ha obert el torn de discursos: “Això és una festa. Des de la pandèmia estem retinguts en celebracions. Sempre hi ha motius d’incertesa i inquietud vital, però celebrem aquesta ciutat viva”. La festa ha estat “un resum del que es fa a Terrassa”. S’ha celebrat tot just unes hores abans de l’inici de la campanya electoral. El context, ha subratllat Basté, està jalonat d’obstacles per a la funció social que ha de complir el periodisme. Un d’ells és el Xat GPT “desbocat”.

Marc Basté, editor del Diari de Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A partir d’ara, “serà molt més difícil distingir els fets reals dels quals no ho són”, ha avançat l’editor. El periodisme “serà la supervivència dels valors democràtics” però el Grup Edicions de Premsa Local “sap què fer per vertebrar la comunitat i defensar la decència intel·lectual”. Basté ha destacat que els mitjans del grup a Terrassa (el Diari de Terrassa, La Torre i ConnecTerrassa), són “líder absolut” en la comunicació local, arribant cada dia a 30.000 persones, amb 5.000 seguidors a les xarxes.

“No seríem el que som sense Terrassa i crec que Terrassa tampoc seria la mateixa sense nosaltres”. Xavier Roca, director de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), ha recollit el premi a la institució, i ha recalcat que el guardonat era “un col·lectiu de 5.000 persones” obstinat en la recerca, “vital per avançar tecnològicament”. I això, moltes vegades, amb el treball desinteressat de moltes persones que només reben com a remuneració un CE (copets a l’esquena) o unes AB (abraçades)

“Mira, surts al Diari”

La mare de Mercè Paloma li va dir un dia: “Mira, surts al Diari”. La Mercè hi ha sortit moltes vegades. “Sempre m’heu seguit, no sé per què”, ha dit aquesta dissenyadora de vestuari. “He fet el que creia que havia de fer”. Així ha sintetitzat la seva trajectòria la guanyadora de cinc premis Gaudí i nominada quatre vegades als Goya.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

Ton Fíguls, docent i preparador físic d’elit, olímpic amb la selecció masculina de hockey, ha fet plorar més d’un. Quan ha recordat el seu germà Jaume, “que ens va deixar fa poc”; quan ha donat les gràcies a la seva família. Amb ell, “la bandera de Terrassa sempre ha estat penjada en totes les viles olímpiques”. Algun dia el seu net (Ton Fíguls, també) ho sabrà.

Maria Jesús Comellas, doctora en psicologia, professora emèrita, cofundadora de l’Heura, va decidir ser mestra quan tenia 14 anys. En porta més de 60 dedicada a la docència, “una manera de canviar el món”, diu. La professora, pura tenacitat, ha deixat clar que seguirà endavant “mentre pugui”. Seguirà batallant, en especial, contra la burocràcia, que no l’acovarda: “Només podem tirar endavant si anem contracorrent”.

Joan Carles Peris, periodista, Cap d’Internacional de TV3, jugava a casa. Aquest dijous al matí, en veure el Joan Carles amb la resta de premiats en la fotografia de portada del Diari de Terrassa, li ha etzibat: “Com és que no m’has dit que et presentes a la campanya del teu poble?”. Peris ha manifestat el seu orgull per haver començat la seva carrera al Diari de Terrassa, a principis dels anys 1980, i ha reivindicat el periodisme, “un ofici més important que mai però més amenaçat que mai en una època de soroll, de tuits, de desinformació”. Tan necessari és el periodisme internacional “com el de proximitat, que representa aquest diari”.

La cantautora Gemma Humet ja no viu a Terrassa, i això és una espina que té clavada. Però, amb reconeixements com el d’aquest dijous, sent que continua sent part de la ciutat: “Em fa sentir abraçada”. A vegades, aquests guardons aporten “una dosi d’autoestima”.

Els premiats, amb Jordi Ballart, Marc Basté i Oriol Duran / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Miki Núñez requereix de poca presentació. Cantant, compositor, (i ara, escriptor), presentador del programa “Eufòria” de TV3, Ni de nen contestava “de Barcelona”, com feien uns altres, quan li preguntaven d’on era. Doncs de Terrassa. I quin mitjà va entrevistar el Miki i uns amics quan, amb 13 anys, van muntar un grup, Altercat? El Diari de Terrassa. Els seus quatre avis són d’origen andalús, “però quan els pregunten d’on són, responen que de Terrassa”. I amb un “visca Terrassa” s’ha acomiadat el Miki.

Un retrat “viu i dinàmic”

L’alcalde, Jordi Ballart, ha agraït el treball de l’equip del Diari de Terrassa, “encapçalat pel seu editor, Marc Basté, que és l’ànima d’aquests premis i també d’un projecte empresarial i de comunicació de país”. L’alcalde ha destacat la feina d’aquest mitjà, que ofereix “un retrat viu i dinámic de la nostra ciutat”, i els premis, “que ens permeten retre homenatge a una sèrie de persones que no saben estar-se quietes”, sempre implicades “en aventures que fan de nosaltres una ciutat millor”. Oriol Duran, secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió de la Generalitat, ha considerat que el periodisme és “més necessari que mai”.

FOTOS | Premis Gent de Terrassa

La festa de la nostra Gent de Terrassa
To Top