Comarca

La B-40 podria incrementar l’economia comarcal un 1,5% a mig termini

Un estudi de la Cambra de Comerç de Sabadell afirma que la via escurçaria el temps de viatge entre municipis i reduiria la congestió viària del centre de Terrassa i Sabadell

La B-40 a Can Roca / nebridi aróztegui

[Albert Acín Serra]

La B-40, com a ruta alternativa, permetria escurçar el temps de viatge entre municipis i reduir la congestió viària del centre de les ciutats de Terrassa i Sabadell. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi del “think tank” Ostrom per a la Cambra de Comerç de Sabadell.

La Cambra no en té prou amb la ronda Nord de Sabadell i Terrassa, que s’està negociant entre l’Estat i la Generalitat, i demana reobrir el debat sobre tot el Quart Cinturó. És a dir, fer tota la carretera: des d’Abrera (A-2) fins a Granollers (AP-7, C-60) passant per Sabadell i Terrassa. Així mateix, exigeix que la carretera tingui el nombre de carrils “adequat” per a la demanda i que es vinculi amb la resta de carreteres del Vallès.

D’aquesta manera, l’entitat vol corregir el “dèficit d’infraestructures” que pateix el Vallès i la falta “d’equilibri territorial” que hi ha actualment a Catalunya. Més enllà de la B-40, vol que es compleixin amb un seguit d’infraestructures pendents: el desdoblament de la carretera de Castellar, la construcció del túnel d’Horta d’FGC per facilitar trajectes semidirectes i de la línia Bellaterra-22@. Així mateix, demanen fer inversions en trens d’alta velocitat, tramvies i autobusos.

Increment del 4,2% del PIB

L’informe d’Ostrom també analitza el possible impacte econòmic de la infraestructura: assegura que la B-40 podria suposar un increment de l’economia comarcal de l’1,5% i un 4,2%, a mig (2-5 anys) i a llarg termini (més d’una dècada), respectivament.

Per calcular-ho referencien un altre estudi del Banc Mundial sobre una autovia que connectaria l’est i l’oest de Geòrgia. Això, traslladat al PIB del Vallès, es traduiria en uns 1.000 milions d’euros a la comarca, indica el “think tank”. “La construcció de la B-40 permetria fer un salt en el PIB del Vallès“, ha assegurat Pau Vila, president de l’Institut Ostrom.

En termes empresarials, a banda d’un increment en el PIB, assenyala que la carretera tindria un impacte directe en la facturació i la productivitat de les empreses vallesanes, especialment en el teixit industrial.

Reducció de l’atur

L’estudi ha destacat l’efecte “multiplicador” de la infraestructura per augmentar la competitivitat i els resultats empresarials en el comerç i, de pas, reduir l’atur entre un 2,8% i un 4,4%, a mitjà i a llarg termini. Tot referenciant-se a precedents d’altres països, asseguren que infraestructures com la B-40 contribueixen a augmentar els ingressos “de totes les llars, sense desigualtats”.

La B-40 obre la porta a fer una “taca d’oli” per “descongestionar” zones amb preus elevats de l’habitatge, segons l’informe. Això què vol dir? Vista l’experiència d’altres autovies construïdes a Espanya entre els anys 1960 i 2011, preveuen una reducció de la població de les grans ciutats –Sabadell i Terrassa– de l’ordre del 8-9%, mentre que els municipis de les rodalies, patirien un increment demogràfic del 20%. “Això facilitaria l’accés a habitatge a menor cost, lluny dels preus dels centres urbans”, indiquen.

La B-40 podria incrementar l’economia comarcal un 1,5% a mig termini
To Top