Aquest dissabte, 13 de maig, s’obre el termini d’inscripció als casals d’estiu que organitzen les entitats de lleure de Terrassa amb suport municipal, en el marc del programa +Estiu. L’Ajuntament ha acordat amb 15 entitats de lleure la realització de 36 casals, amb una oferta prevista de més de 2.300 places. En paral·lel, diversos serveis municipals estan preparant altres activitats amb contingut educatiu aplegades també en el programa +Estiu.
Per tal de formalitzar les inscripcions, les famílies s’han d’adreçar directament a l’entitat organitzadora del casal escollit. El llistat de casals i les dades de contacte de les entitats es pot consultar al web municipal. Per tal de garantir l’accés de tots els infants i joves de Terrassa als casals d’estiu, l’Ajuntament compta, d’una banda, amb un sistema d’ajuts econòmics a través dels Serveis Socials i d’altra, amb diferents mecanismes d’inclusió de persones amb necessitats educatives especials.
En aquest sentit, els Serveis Socials municipals atorguen ajuts que poden cobrir part o la totalitat del cost dels casals i/o del servei de menjador, i d’altra banda, en la línia dels darrers anys, hi haurà quatre casals dedicats específicament a infants i joves amb diversitat funcional (dos al juliol i dos més a l’agost) amb un total de 170 places. A més, es reservaran 158 places per a persones amb necessitats educatives especials a la resta de casals. Així, hi haurà un total de 328 places destinades a persones amb diversitat funcional o necessitats educatives especials.
En els propers dies està previst formalitzar la signatura de l’addenda d’enguany al conveni entre l’Ajuntament i les entitats de lleure per a la realització dels casals d’estiu, un conveni que enguany inclourà per primera vegada el finançament de tallers i activitats de reforç educatiu. Els darrers anys, l’Ajuntament organitzava aquestes activitats i dissenyava un catàleg que posava a disposició de les entitats de lleure, mentre que a partir d’ara seran les mateixes entitats les que contractaran, al seu criteri, proveïdors per fer aquests tallers, amb suport econòmic municipal.
Els extraterrestres, centre d’interès
Els 36 casals d’enguany, que estaran repartits per tots set districtes, han triat un centre d’interès comú que porta per títol «Extraterrestres». A partir d’aquest tema clàssic de l’imaginari infantil i juvenil, les activitats organitzades per cadascuna de les entitats giraran al voltant de l’educació ambiental i la sensibilització sobre el canvi climàtic, treballant una visió crítica de la societat i avançant en el coneixement i la comprensió de l’entorn.
La majoria dels casals començaran el 26 de juny, primer dilluns de les vacances escolars, i duraran entre tres i cinc setmanes. Altres casals començaran el 31 de juliol, el 7 d’agost o el 21 d’agost i duraran entre dues i cinc setmanes. L’1 de setembre, darrer divendres abans de l’inici de curs, finalitzaran els darrers casals. Tots els casals oferiran com a mínim cinc hores d’activitat, ja sigui en horari de matí o matí i tarda, i tots oferiran menjador opcional.
Altres activitats educatives
Els casals d’estiu de les entitats de lleure formen part del programa +Estiu, que inclou també altres propostes de caire educatiu per als mesos de vacances amb l’objectiu de multiplicar les oportunitats educatives, incorporant una perspectiva transversal.
La majoria de les iniciatives que es desenvoluparan en paral·lel als casals d’estiu formen part del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) i compten amb finançament europeu a
través del Pla de Millora de les Oportunitats Educatives. Aquestes activitats es dissenyen d’acord amb els centres educatius participants al PEE i les inscripcions es fan a través dels mateixos centres.
La proposta d’activitats del Pla Educatiu d’Entorn es desenvoluparà en diferents dates entre el 26 de juny i el 3 de setembre. En total, s’oferiran fins a 400 places en tallers programats per a alumnat de centres participants al PEE o amb necessitats específiques de suport educatiu, més l’obertura dels espais d’activitat lliure a vuit centres educatius.
Moltes de les propostes s’estan acabant de dissenyar i es podran consultar properament al web municipal. Entre altres, està previst organitzar diferents casals comunitaris en el marc del Pla Educatiu d’Entorn i, per primera vegada, s’incorporen al programa +Estiu les activitats estivals per a infants i joves del Museu de Terrassa. Entre les activitats ja realitzades en edicions anteriors que es repetiran enguany hi ha els cursos de natació del PEE, una nova edició de Patis Oberts i Patis Artístics o els II Campus Tecnològics d’Estiu, una proposta fruït de la col·laboració dels serveis d’Universitats i Educació i de tres centres universitaris de la ciutat. Hi haurà quatre campus diferents: Introducció a la fabricació digital (ESEIAAT) Muntatge, configuració i vol d’un dron (ESEIAAT), Projecte Audiovisual (ESCAC), i Introducció a Motion graphics 3D / Disseny de personatges amb art digital (CITM). Aquests campus es desenvoluparan en diferents dates entre el 26 de juny i el 13 de juliol. En total, aquests campus ofereixen 86 places a alumnat de 3r i 4t d’ESO.
Finalment, les AFAs de les escoles bressol municipals de Terrassa, amb el suport de l’Ajuntament, organitzen casals d’estiu per a les famílies usuàries d’aquests centres Les escoles La Casona, Somriures i Moisès acolliran aquests casals del 4 al 28 de juliol. Les famílies interessades s’han d’adreçar a la seva escola bressol.