Una dona de 45 anys o més, amb estudis d’educació general, que treballava al sector serveis i que fa sis mesos o menys que ha perdut la feina. Així podríem descriure el perfil prototípic de l’aturat a Terrassa. Almenys, en cada una de les categories (gènere, edat, sector i durada de la demanda), aquests són els aspectes predominants.
Dels 12.493 terrassencs que estaven a l’atur en tancar el mes d’abril, més de la meitat eren dones, amb 7.375 aturades, un 59,03% del total. Encara més, la taxa d’atur registral en elles (13,92%) supera en més de dos punts la general (11,44%) i és gairebé cinc punts superior a la d’ells (9,10%), segons les dades recollides en l’informe mensual del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat de Terrassa sobre l’evolució de l’atur registrat a la ciutat el maig d’enguany.
Per grups d’edat, els ciutadans amb més de 45 anys representen el 57,94% dels terrassencs sense feina, també amb una taxa d’atur superior a la general: 13,49%.
Pel que fa al nivell d’instrucció, la majoria d’egarencs aturats, 7.928 (63,46%), tenen un nivell formatiu corresponent a educació general, tot i que la caiguda anual de l’atur en aquest col·lectiu ha estat la segona més pronunciada (-7,04%), només per darrere de les persones sense estudis (-7,23%).
Quant als sectors econòmics, els serveis han reduït l’atur un 5,38% l’últim any, mentre que el descens global ha estat d’un 5,08%. Tot i això, continua sent el sector del qual prové el gran gruix de les persones desocupades a Terrassa (un 65,22%). Però és que també és el sector amb més afiliacions a la Seguretat Social a la ciutat (un 75,22% del total de les que es comptabilitzaven al març) i el seu pes sobre el total d’aturats és menor que el seu pes sobre el total d’afiliacions.
Entrant més al detall, la secció econòmica que aglutina més persones sense feina és la d’activitats administratives i serveis auxiliars, amb 2.203 desocupats, un 17,63% del total.
D’altra banda, les ocupacions elementals són el grup d’ocupacions amb més persones sense feina a la ciutat, 4.361 (34,91% del total), molt per davant del segon grup, el de treballadors de serveis de restauració, personals, protecció i venedors de comerços, amb 2.827 aturats (22,63%).
El perfil de l’aturat terrassenc que fèiem al principi no difereix gaire del que podríem haver fet fa un any, a excepció d’un aspecte: la durada de la demanda. Fa dotze mesos, el grup més gran d’aturats ho estava des de feia més de dos anys, amb un 40,35% del total. Ara, en canvi, aquest grup ha baixat fins al 32,09% i el que domina l’estadística és el format pels desocupats amb una demanda igual o inferior a sis mesos, que suposa un 39,83% del total.