Cultura i Espectacles

Un dolç passeig

El PAR en Dansa va estrenar “Les quatre estacions”. La coreografia d’Ilya Jivoy fusiona clàssic i contemporani

L’espectacle amb els ballarins del PAR en Dansa / nebridi aróztegui

Les quatre estacions
Dissabte, 6 de maig, 2023
La Factoria Cultural de Terrassa
Coreografia: Ilya Jivoy. Interpretació: Ballarins del Programa d’Alt Rendiment (PAR) en Dansa

La XX Fira Modernista de Terrassa, celebrada el cap de setmana, va tenir com a motiu la dansa i va presentar diversos espectacles. El més destacat va ser “Les quatre estacions”, que va tenir lloc a La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT), seu de la programació estable d’aquest llenguatge artístic. L’espectacle, creat pel coreògraf rus Ilya Jivoy, sobre l’obra musical d’Antonio Vivaldi amb versió del compositor britànic Max Richter, i interpretada pels ballarins del PAR en Dansa, va ser tot un èxit. La companyia seleccionada per Jivoy va demostrar un nivell excel·lent en clàssic i contemporani, i va fer vibrar al públic amb el seu talent i sensibilitat.

“Les quatre estacions” de Jivoy, Richter i el PAR en Dansa va ser un regal pels sentits. El coreògraf rus, resident al Teatre Mariinsky, considerat un dels millors joves creadors en dansa, ha construït una peça que uneix el clàssic i contemporani, i que navega dolçament sobre la música barroca de Vivaldi sumant-hi les pistes electròniques de Richter. Jivoy ha dissenyat una obra delicada i subtil que ens permet endinsar-nos en els canvis del temps (el climàtic) d’una manera natural i pròxima. Així, durant el viatge, observarem que la primavera, l’estiu, la tardor i l’hivern són sinònims del cicle de la vida com la infantesa, la joventut, la maduresa i la vellesa, i sinònims també d’un camí que s’inicia, amb el naixement i que té el seu fi amb la mort.

La coreografia casa amb les notes de Vivaldi i amb la pista contemporània de Richter de manera perfecta. A cada estació climàtica hi trobem passos i moviment de clàssic i contemporani molt ben avinguts, sense que es facin nosa. Hi ha sempre una parella central, un duet, que s’eleva com a protagonista i que s’embolcalla d’un cor que el replica i el reforça. Els duets desprenen un aire romàntic, però, a la vegada, modern, perquè la dansa que ballen i el que comunica és molt més oberta i lliure.

La creació inspirada en Vivaldi conté una gran bellesa estètica perquè cada moviment del cos, dels braços, de les mans i dels peus és en si mateixa una composició que ens interpel·la, que comunica estats d’ànims i que ens recorda elements de la natura com les flors, el cant dels ocells, el sol, la pluja, el fred … I a tot cal afegir el vestuari minimalista, que permet apreciar encara més el treball interpretatiu de tots els ballarins que es deixen la pell. Llueixen amb la tècnica però també en expressivitat. I es suma un joc de llums de gran encert ,que sempre està amatent i ens fa de guia sobre el canvi d’estació i paisatge. La nova producció del PAR en Dansa té nota alta per enlairar-se i desitgem que la rebuda entusiasta de Terrassa s’estengui per la gira prevista a Catalunya i altres comunitats.

To Top