Cultura i Espectacles

La cultura no crida

Els partits polítics celebren el primer debat electoral sectorial, centrat en la cultural. Ha tingut lloc a la Casa de la Música i va posar en evidència un elevat grau de consens en les polítiques culturals. Un debat que va ser més aviat una conversa i en el que no hi va haver estira-i-arronses: La cultura no crida

El debat ha tingut lloc a la Casa de la Música / ALBERTO TALLÓN

El món cultural va encetar dilluns la setmana de debats electorals sectorials de cara a les municipals del 28 de maig.

A falta del debat ecologista de dimecres (organitza La Paparola), l’econòmic (a mans de CECOT) i de gestió de residus (per la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa). Els partits polítics van conversar ahir sobre polítiques culturals, convocats per l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i moderats per Carol Duran.

El verb “debatre” no seria acurat, doncs hi va haver bastant de consens en les idees principals. Les podríem resumir en augmentar el pressupost econòmic de la regidoria de Cultura, fer arribar la cultura a tots els barris i augmentar les ajudes els creadors artístics.

De fet, les poques discrepàncies polítiques van tenir com a conseqüència una pràcticament nul·la interpel·lació entre candidats. No hi va haver cap estira-i-arronsa, potser perquè el món cultural vol treure pit de ser un sector més assenyat i eximit de la rivalitat partidista d’altres sectors.

Tampoc hi va haver una crítica contundent vers la gestió actual de l’Ajuntament, que encapçala Rosa Boladeras pel partit Tot per Terrassa. De màxima confiança de l’alcalde, repeteix a la llista electoral i espera repetir -especialment- a la Casa Soler i Palet (oficina de la Regidoria) del carrer de la Font vella. Boladeras va treure pit dels projectes engegats per la regidoria, com ara el nou Pla de Museus, les subvencions del Terrassa Crea, el Projecte Virals, el teatre Regina, la nova biblioteca del Districte 5…

Caupena, Aguinaga, Forn, Aguado i Boladeras / ALBERT TALLÓN

El seu màxim contrincant podria haver estat Amadeu Aguado (PSC), precisament exregidor de Cultura que va precedir Boladeras en l’anterior legislatura. I entre el públic, Jordi Flores, conegut artísticament com “Flo”, qui alhora va precedir Aguado fins la seva dimissió.

Aguado va defensar no tan “descentralitzar” la programació cultural, sinó “crear noves zones de centralitat” i va apostar per crear la Casa de l’Artista.

Per ERC hi era Pep Forn (recent “recuperat” de l’organització de la Fira Modernista). Forn va defensar que el jovent no només sigui consumidor de cultura, sinó també siguin ells els creadors.

David Aguinaga va ser el menys concret i, alhora, potser el més reflexiu i menys polític. Unes intervencions en les quals, probablement de forma intencionada, va anar intercalant el castellà.

Finalment, Junts va estar representada per Montserrat Caupena, mestra de Secundària: “Tinc alumnes que no han anat mai a un museu”, va dir, aconseguint el gest d’aprovació de David Aguinaga (qui assentia amb el cap).

Caupena va ser l’èmfasi en les escoles, com a base per a la inclusió social.”A la Primària de Terrassa s’incorporen cada setmana 20 alumnes nouvinguts”, va revelar amb dades recents. “I cal introduir-los en la cultural local i fomentar la seva inclusió”, afegia.

Van faltar PP, Comuns i CUP (els 3 partits actualment sense representació al Ple), que sí que han estat convidats a alguns dels altres debats sectorials.

A tres dies perquè la mitjanit de dijous a divendres arrenqui la campanya, encara no se sent ningú cridant.

La cultura no crida
To Top