Diners

Cap a una impressió 3D més sostenible

Leitat desenvoluparà una nova metodologia per produir materials avançats biodegradables per a la fabricació additiva, també coneguda com a impressió 3D, estratègies per al seu processament i, finalment, objectes amb materials avançats que compleixin amb els requisits i siguin més sostenibles. El centre tecnològic terrassenc treballarà juntament amb el grup Carinsa per incorporar additius líquids a les substàncies utilitzades en les diferents tecnologies d’impressió 3D i suportar processos d’alta temperatura i pressió.

L’objectiu és trobar una alternativa als additius líquids que es fan servir per millorar les prestacions mecàniques, resistència al foc, a l’abrasió, a la llum… dels materials i que no es poden usar en materials per a fabricació additiva perquè o traspuen el líquid en les tècniques d’extrusió o s’endureixen en pols en les tècniques de fusió per llit de pols.

El centre tecnològic i el grup empresarial vallesà –dedicat al desenvolupament, fabricació i comercialització d’aromes, ingredients funcionals i solucions tecnològiques per a l’alimentació humana i animal, i fragàncies per a perfumeria i cosmètica– col·laboraran en el projecte MICROENCAPSULAT3D, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació amb un pressupost assignat de 715.776 euros i una durada prevista de tres anys.

La iniciativa ha de permetre afegir líquids en format sòlid mitjançant la tècnica de microencapsulació per optimitzar els diferents materials d’impressió 3D (generalment polímers), tècnica que ja s’utilitza en altres sectors com l’alimentació.

Des del centre tecnològic expliquen que aquestes microcàpsules resisteixen processos d’extrusió i injecció de plàstics, donant lloc a nous materials d’altes prestacions.

Així, MICROENCAPSULAT3D se centrarà en dos tipus de materials: d’una banda, el material polimèric que serà la base per al procés d’impressió 3D i, d’altra banda, les càpsules que contindran l’actiu que es pretén alliberar al llarg de la vida útil del producte.

Des de Leitat expliquen que quant al material polimèric, per a la seva aplicació a impressió 3D, serà necessari tenir en compte les seves propietats i característiques, ja que, avui dia, molts d’aquests materials estan dissenyats per a tècniques convencionals de processament i cal adaptar-los a processos de fabricació additiva. En el projecte, es treballarà amb materials termoplàstics biodegradables que substitueixin els actuals materials utilitzats.

Aquests materials polimèrics, a més, s’additivaran amb líquids en format sòlid a través de microcàpsules per al seu posterior processat via impressió 3D.

El projecte MICROENCAPSULAT3D integrarà l’experiència de Carinsa, productora de fragàncies i aromes amb àmplia trajectòria en microencapsulació, i de Leitat, que aportarà el seu coneixement en additius funcionals, preparació de compòsits de microcàpsula en polímers termoplàstics biodegradables, i eines d’impressió 3D.

To Top