Terrassa

El tren d’FGC batejat com a Albert Einstein viatja cap a Terrassa

La unitat batejada pertany a la línia Barcelona-Vallès, amb destí a Terrassa, i incorpora una cita del discurs que el físic alemany va fer a l’Ajuntament de Barcelona

El president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, i la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré Castellví, han batejat avui un tren de la línia Barcelona-Vallès d’FGC amb el nom del científic Albert Einstein, coincidint amb l’any de commemoració del 100è aniversari de l’estada del físic alemany a Barcelona. L’acte ha tingut lloc a l’estació de Pl. Catalunya.

El president de FGC, Toni Segarra,  i la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, aquest migdia, al bateix del convoi  de FGC amb el nom del científic Albert Einstein.

Durant l’acte de bateig, Segarra i Cabré han descobert el nom i el retrat d’Einstein que a partir d’ara es podrà veure en un dels trens que circulen per la línia Barcelona-Vallès, concretament a la L1, amb destí a Terrassa. El tren, a més, incorpora dues cites del científic, una de les quals extreta del discurs que va oferir a l’Ajuntament de Barcelona ara fa 100 anys: “Desitjo amb tota l’ànima que aquesta bella ciutat tan esplèndidament situada, tan assolellada, pugui participar d’una manera ben ferma i eficaç en l’assoliment d’aquest altíssim ideal [de pau]”.

L’altra cita que es pot llegir al tren forma part de la carta que Einstein va enviar al seu fill Hans Albert l’any 1915: “Al piano, toca totes les peces que gaudeixis, fins i tot si el mestre no te les exigeix. S’aprèn més de les coses que gaudeixes, fent-les de manera que no t’adones del pas del temps”.

El bateig d’un tren d’FGC amb el nom del físic alemany s’emmarca en l’any de commemoració del centenari de la seva estada a Catalunya, impulsat per l’Institut d’Estudis Catalans, on Albert Einstein va pronunciar tres conferències sobre la teoria de la relativitat. Aleshores, l’IEC tenia la seu al Palau de la Generalitat.

L’acte de bateig ha anat a càrrec del president d’FGC i de la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, que commemora enguany l’efemèride

L’acte d’avui forma part dels nous batejos de trens que FGC impulsa aquestes dates al voltant de Sant Jordi. Durant els darrers dies, s’han batejat amb els noms dels escriptors Josep Vallverdú i Rector de Vallfogona dos trens de la línia Barcelona-Vallès. També s’ha batejat un tren de la línia Llobregat-Anoia amb el nom de la mestra i pedagoga Rosa Sensat. A més, el pròxim 5 de maig es farà l’acte de bateig amb el nom de Josep Vallverdú d’una unitat de tren de la línia de Lleida – La Pobla de Segur.

En el marc del programa “Lletres a Ferrocarrils”, impulsat conjuntament amb el Departament de Cultura, els últims anys també s’han batejat trens d’FGC amb noms d’escriptors i escriptores com Joan Fuster, Gabriel Ferrater, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Joan Brossa, Maria Aurèlia Campmany i Josep M. Espinàs, entre d’altres.

100 anys de la visita d’Einstein, convidat per la Mancomunitat de Catalunya

Albert Einstein va arribar en tren a Barcelona, procedent de Toló (França) el 22 de febrer de 1923, convidat per la Mancomunitat de Catalunya, i hi va fer estada fins a l’1 de març. Durant aquests dies, va oferir un curs de tres lliçons a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans i va establir lligams estrets amb la comunitat científica de l’època. A més, va conèixer llocs emblemàtics de Catalunya com el monestir de Sant Cugat, les esglésies de Sant Pere de Terrassa, el monestir de Poblet i la població de l’Espluga de Francolí.

To Top