Diners

“La solució només pot sortir de la concertació”

David Garrofé ha rebut la medalla president Macià, que demana fer extensiva a tots els que l’han acompanyat. Alhora lamenta una “regressió de col·laboració publicoprivada”

Garrofé ha rebut la medalla de mans del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

El Govern català ha reconegut la tasca de David Garrofé com a secretari general de la Cecot durant més de 30 anys. Aquest divendres, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat, el terrassenc va rebre la medalla al treball president Macià, una distinció que l’executiu atorga a persones que dins del món del treball han destacat per les seves qualitats, mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals.

L’empresari rep el reconeixement amb “molta il·lusió”. “És un gran honor i la veritat és que em fa reflexionar. Tot el que fem les persones és gràcies a altres que ens han precedit i a les que ens han acompanyat, que han treballat amb nosaltres, i de les que hem après. Per això, penso que s’hauria de fer extensiu a molta més gent”, assegura. “Al final, som un ecosistema de persones. Algunes són distingides, però realment és el fruit de molta gent i de molts anys. Si aquella persona que vas tenir al costat no hi hagués estat, no estaries aquí”, sosté.

Garrofé va ocupar la direcció operativa de la Cecot entre el 1987 i el 2021, període en què la patronal va promoure el primer portal digital patronal d’intermediació laboral, que va servir de model per crear, a finals dels 90, el Servei Català de Col·locació. L’any 1996 va impulsar la creació de la Fundació Cecot Formació i, des de l’organització multisectorial, va liderar programes d’ajuda a la creació d’empreses a Catalunya. En plena crisi, l’any 2011, va fundar el Centre de Reempresa de Catalunya per salvaguardar microempreses, reconegut l’any 2017 per la Comissió Europea que com el millor programa d’emprenedoria.

En acabar l’any 2020 va deixar la secretaria general de la Cecot per motius professionals i de successió de l’empresa familiar, Binillum.

Diàleg

L’egarenc ha fet de la concertació i del diàleg el seu principi tant a la vida personal com a la seva trajectòria professional i “continuo reivindicant el diàleg com l’essència i l’avenç de la civilització”. “En aquest moment trobo a faltar diàleg i trobo a faltar, més que mai, buscar amb l’altre allò que t’apropa i et fa avançar conjuntament. Crec que estem en una etapa de regressió de col·laboració publicoprivada i això ens és dolent com a sistema. Havíem avançat en els anys 90 i a principis del 2000 i ara fa deu anys que estem en una certa regressió”, critica.

Garrofé defensa que la solució als problemes “no la té ningú individualment; només pot sortir del diàleg entre tots i de la concertació entre uns i altres, sector públic i privat”. Alhora, lamenta “malfiances” de l’administració respecte del món empresarial, “molta més complexitat per tirar endavant projectes i més paràlisi econòmica perquè tot cada vegada és més difícil que passi”.

“Hi ha moltes forces socials que entenen que el sector privat forma part del problema i que el sector públic ha de recuperar protagonisme i el que no entenen és que ningú sol té la solució; ho hem de fer junts”, insisteix.

To Top