Terrassa

El parc natural pateix estrès hídric

La vegetació del parc natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac pateix per la sequera i un 80% del parc ha estat en nivell alt o molt alt d’incendi forestal les darreres setmanes. La direcció demana molta prudència els excursionistes

El Parc Natural pateix una sequera del 80% / ALBERTO TALLÓN

Fa més de 10 mesos que no plou amb abundància i el parc natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac afronta una situació d’estrès hídric que dispara el risc d’incendi i activa l’alerta sobre el perill pels visitants. “La situació no és bona i demanem molta prudència als excursionistes – explica el director del parc, Àngel Miño-. Hem d’evitar que ningú es quedi atrapat en cas d’incendi i hem de facilitar la tasca al dispositiu d’extinció”.

A l’espai natural la manca de pluja ja es deixa sentir en els arbres, que presenten copes seques – especialment el pi blanc- i els fa molt més vulnerables a plagues i malures. “Tota la vegetació parteix estès hídric i està molt debilitada”, comenta Miño.

Les rieres i les fonts del parc estan seques. “Les del parc natural no són fonts de deu i tenen una capacitat limitada. Si no plou, no ragen i la situació ja està afectant la fauna”.

Els animals amb més mobilitat, com porcs senglars o cabrioles, es desplacen a zones urbanitzades a la recerca d’alternatives hídriques. La resta, està patint la manca d’aigua, expliquen des de l’oficina del parc.

Tot plegat dibuixa un escenari d’estrès i de risc d’incendi que aquest any s’avança en el calendari. La setmana vinent les direccions dels parcs naturals que gestiona la Diputació de Barcelona – entre ells, el de Sant Llorenç- repassaran els protocols per a la campanya d’incendis. La trobada s’avança un més davant en el calendari la situació de manca de pluja i la pressió que pateixen els espais naturals, especialment els més freqüentats.

És el cas del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, que actualment registra una mitjana de 210.000 visitants cada any a la Mola i en les rutes d’accés. La xifra no té precedents i suposa una de les afluències més altes dels parcs catalans. La raó és la ràpida accessibilitat que garanteixen cims com la Mola o el Montcau, que es poden culminar en 30-40 minuts des de dues grans ciutats com Terrassa o Sabadell.

“Després de la pandèmia, el volum de visitants s’ha disparat- comenta Miño-. L’any 2020, amb dos mesos de confinament, es van rebre les mateixes visites que el 2019 i els exercicis 2021 i 2022 la progressió a l’alça de les visites al parc continua i s’ha accentuat”. Abans de la pandèmia la mitjana de visitants només a la Mola -l’eix on se situen els comptadors- era de 190.000 persones/any i ara ja supera els 210.000.

Un altre indicador de la popularitat de les rutes del parc és el nivell d’ocupació dels aparcaments. El de l’Obac ha passat de registrar una mitjana de 20 vehicles/dia a 50 vehicles/dia.

Vigilància a les zones altes

Aspecte general del Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac / ALBERTO TALLÓN

Al parc ja s’han activat les mesures de prevenció corresponents als nivells Alfa 1 i 2 de risc d’incendi (a Sant Llorenç encara no s’ha activat el nivell 3, com a Montserrat, que comporta tancaments d’accessos). Els deu vigilants que fan tasques de guaita han deixat les feines de control d’espècies i se centren en la vigilància de les zones més altes del parc, per a detectar qualsevol connat d’incendi. Pel que fa als equips de manteniment, han deixat la maquinària per evitar risc de guspires i treballen manualment.

“Estem preparats per fer tasques de vigilància i petites intervencions en incendis incipients -comenta Miño-. El personal va equipat amb motxilles de 25 litres d’aigua per fer un petit atac en cas d’incendi incipient. També disposem de kits de 500 litres a la Mata, a l’Obac i a Castellar”.

En cas de detectar una columna de fum, els guaites donen avisos a l’oficina del parc i a bombers per activar els protocols d’extinció.

En l’actual context d’alerta, des de la direcció del parc recorden la importància que els excursionistes evitin riscos innecessaris. “Tenim molts excursionistes que recorren tot el parc, que el coneixen com la palma de la seva mà. Els recordem que si es declara un incendi i han deixat el cotxe, per exemple a Estenalles, on els busquem?”.

Els humans, responsables del 90% dels focs

El perill d’incendi és una amenaça permanent / ALBERTO TALLÓN

Un estudi sobre els incendis forestals a Califòrnia publicat a la revista PLOS ONE en el qual va participar Enric Batllori, investigador del CREAF i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), revela que l’activitat humana influeix tant com el clima en la freqüència i la localització dels focs.

Els resultats suggereixen que les avaluacions actuals per saber on i que freqüents seran els incendis forestals no tenen prou en compte el factor antropogènic. El canvi climàtic afecta tant la temporada d’incendis, com l’estructura i tipus de vegetació d’un indret, variables principals en la predicció d’incendis forestals. Tanmateix, els humans aporten elements com les infraestructures i la freqüència de fonts d’ignició com cigarretes llençades, maquinària o torres i cables elèctrics. La gran ocupació del territori fa que els humans siguin responsables de l’inici del 90% dels focs forestals.

Per a Enric Batllori, “els resultats observats a Califòrnia serien extrapolables a moltes altres àrees de clima mediterrani com Catalunya, on els humans també són responsables de la majoria dels focs, i on hi ha moltes zones urbanitzades situades en àrees molt propenses als incendis”.

El 2022 les restriccions van arribar el mes de juliol

El terreny és cada vegada més vulnerable / ALBERTO TALLÓN

El dia 31 de març, els agents rurals van activar el nivell 3 del Pla Alfa a quatre municipis de l’entorn de Montserrat i es van restringir els accessos al parc natural de Montserrat. L’alt nivell de risc d’incendis en què es trobava bona part del país va obligar al Govern català a activar el Pla Alfa en Nivell 2 a pràcticament tot Catalunya i a fer-ho en unes dates inusuals. La situació es va donar l’estiu passat a bona part dels parcs naturals de la Diputació, inclòs el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. El 14 de juliol es van tancar totes les zones d’aparcament i es van restringir els accessos a les pistes forestals. Aquest any es preveu que les restriccions es puguin avançar en el calendari.

Mesures per prevenir incendis si anem d’excursió

Amb l’arribada de les bones temperatures cal extremar les precaucions al bosc, on qualsevol espurna pot detonar un connat d’incendi. La primera és no encendre cigarrets o llumins ni al medi ni llençar-los des del vehicle, si circulem per carreteres o pistes. La normativa impedeix encendre foc i llençar coets. També abandonar deixalles. No utilitzar en cap cas la barbacoa, excepte als espais autoritzats, evitar el cotxe, complir amb les restriccions i, en cas d’incendi, trucar al 112. Si es veu un incendi o una columna de fum, el temps és vital: cal telefonar immediatament al 112 d’Emergències i donar totes les dades possibles. És essencial fugir de pressa, mai vessant amunt ni cap a barrancs o a fondàries, i buscar un clar.

To Top