La Fundació Jabac (antiga Fundació Terrassa FC) i l’Ajuntament de Terrassa han arribat a un principi d’acord per resoldre l’històric conflicte que enfronta a ambdues parts nascut per la gestió del centre esportiu construit a les Palmeres. L’equipament el va fer la Fundació Terrassa FC en uns terrenys de titularitat municipal cedits per l’Ajuntament. El conflicte va neìxer arran de la imposició d’un cànon econòmic a l’entitat esportiva per part de l’administració municipal per la utilització dels terrenys, que acullen els camps de futbol on juguen una part dels equips del Jabac i el centre esportiu Terrassasports. El complex ha estat gestionat per la Fundació Jabac fins al 2020, quan li va ser retirada la concessió per decisió del ple municipal. L’acord que es negocia ha estat explicat pel president del Jabac, Carles Mota, en el transcurs d’una sessió informativa que s’ha celebrat aquest dijous a les instal·lacions del club a Can Jofresa en la qual ha estat acompanyat, via telemàtica, del president de la Fundació Guillermo Cabello, i de l’advocat de l’entitat, Ricard Hijós. Mota ha dit que “estem a punt d’arribar a una solució” que resoldria el deute econòmic que reclama l’Ajuntament a la Fundació Jabac i que podria segellar-se de forma oficial abans de les pròximes eleccions municipals. També ha avançat que ja existeix un compromís amb l’Ajuntament per canviar la gespa del camp de Can Jofresa en els pròxims mesos i un projecte amb dotació econòmica fixada per millorar aquestes mateixes instal·lacions, que es troben en un estat molt precari.
Carles Mota també ha manifestat la voluntat de la Fundació Jabac de presentar-se al futur concurs d’adjudicació de la gestió del complex de les Palmeres, ara de titularitat municipal des del rescat de la concessió que es va produir l’any 2020 quan les diferents sentències judicials que es van produir sobre la imposició del cànon econòmic van donar la raó a l’Ajuntament. L’administració municipal va revocar la concessió de la gestió de les Palmeres a la Fundació Terrassa FC (ara Fundació Jabac) a causa de l’existència d’un deute de 3,5 milions d’euros per l’impagament de la quantitat imposada per l’Ajuntament després del trencament de vinculació entre la Fundació i el Terrassa FC. Ara s’està acabant de redactar el plec de condicions per obrir el procediment, al qual es podrà presentar qualsevol entitat esportiva o empresa de serveis. De moment, han manifestat la seva voluntat d’optar a la concessió la Fundació Jabac i el Terrassa FC.
L’acord que es negocia entre Jabac i Ajuntament té una base simple: la Fundació lliura unes instal·lacions que tenen un valor econòmic que ara s’està taxant i l’Ajuntament assumeix el traspàs liquidant el deute existent en aquests moments. A més, la via judicial que encara està oberta per la qual el Jabac reclama a l’Ajuntament una indemnització per la revocació de la concessió abans del temps establert seria retirada. “Us podeu quedar les instal·lacions, però no em diguis el que et dec”, ha resumit Mota. “El que no podem és després de pagar-ho tot, sortir d’allà per un deute inventat per l’Ajuntament en el seu moment. Podem dir que la predisposició de l’equip de govern actual és bona. Estem contents. Això era impossible abans.”
Carles Mota també s’ha referit a la futura concessió de la gestió del complex en un concurs públic al qual es presentaran. “Aquestes instal·lacions les hem pagat nosaltres i ens les han de tornar. Pel mal que ens han fet i que no ens mereixem. Ens han fet molt mal, que no ens ho tornin a fer.” Mota s’ha referit a la intenció del Terrassa FC d’optar a la concessió. “Això no ho va pagar el Terrassa FC, sinó el senyor Guillermo Cabello. Si existeix la justícia de les persones i sabem aplicar el sentit comú, ens ho han de donar a nosaltres. ”
La compareixença dels responsables de la Fundació Jabac ha despertat una gran expectació entre les famílies, components del club i mitjans de comunicació. Carles Mota ha volgut fer un repàs a tots els esdeveniments que s’han anat produint al llarg dels anys, des que l’Ajuntament va cedir els terrenys de les Palmeres a la Fundació per la construcció d’un centre esportiu, la fusió entre el Terrassa FC i el Jabac, el trencament posterior i el conflicte amb l’Ajuntament de Terrassa. Ha defensat en tot moment la bona voluntat del Jabac, l’injustificat cànon municipal imposat quan es va produir el trencament amb el Terrassa que era de més de 24.000 euros mensuals (“no l’hem pogut pagar mai”, ha dit) i la voluntat de supervivència que sempre han demostrat els responsables del Jabac. “Ens hem defensat i hem sobreviscut”.
En aquesta mateixa direcció s’ha expressat el president de la Fundació, Guillermo Cabello. “No han pogut amb nosaltres. No us imagineu tot el que hem fet per subsistir. Ens volien enfonsar, acabar amb el Jabac“, ha explicat.
Mota ha afegit que el moment més delicat va ser arran la querella criminal presentada per l’Ajuntament contra Guillermo Cabello, alguns dels seus familiars més pròxims i treballadors de les seves empreses, en la qual es demanava una pena de cinc anys de presó i una multa d’11 milions d’euros. “Li van presentar una querella a l’home que va pagar tot allò”, ha recordat Mota. “El jutge va decidir que ni aplicava cap pena ni cap sanció. I l’Ajuntament no va recórrer. Em pregunto per què van fer-ho doncs si ja els hi estava bé aquesta sentència. Una persona normal, això no ho fa.”
El president del Jabac ha estat rotund en referència al futur del club. “El Jabac té futur. A tots aquells que diuen que desapareixem els hi dic que és mentida.”