Diners

Els Premis Cambra reivindiquen la capacitat industrial de Terrassa i el Vallès

La Cambra de Comerç de Terrassa presenta les seves noves instal·lacions en un acte de lliurament dels Premis Cambra 2023 que destaquen la capacitat industrial i les empreses de Terrassa i el Vallès Occidental

El fundador i president del Grupo Indukern, José Luis Díaz-Varela, premi a la Trajectòria Empresarial / Nebridi Aróztegui

Amb la vocació de ser una àgora empresarial per a la demarcació de Terrassa. Així s’han presentat aquest dijous les noves instal·lacions de la Cambra de Comerç de Terrassa, amb capacitat per acollir fins a 300 persones, 50 de les quals del propi equip professional, en un espai que potencia el servei d’allotjament d’empreses i el treball en xarxa i que incorpora, entre altres, el segon cotreball digital de Catalunya, amb 30 llocs de treball físics simultanis, que s’esperen incrementar amb la rotació dels usuaris, i cinc espais independents per a empreses de caràcter digital.

El nou aspecte de la planta baixa, amb un espai obert / Nebridi Aróztegui

“Davant d’aquesta situació canviant que estem vivint, la Cambra no podia quedar-se acorada en un gloriós passat, però passat, i no actualitzar-se. Havíem de ser valents per no esdevenir irrellevants. Necessitem que la Cambra sigui una àgora empresarial, un lloc de trobada i germinació de les idees; formar part de l’ecosistema de Barcelona, sense competir-hi”, ha indicat el president de l’entitat, Ramon Talamàs, que ha destacat la inversió d’1.250.00 euros en aquest projecte, dels quals 230.000 han provingut de fons FEDER i corresponen al 50% a l’espai de cotreball digital, així com “els quasi 900 mil euros que aquest comitè executiu ha invertit en la revitalització de l’activitat de la Cambra” i la redifinició dels serveis, posant l’accés en la digitalització, la internacionalització i l’emprenedoria.

Ramon Talamàs, president de la Cambra de Terrassa / Nebridi Aróztegui

La presentació de les renovades instal·lacions s’ha fet en el marc d’un acte de lliurament dels Premis Cambra 2023 que Talamàs ha aprofitat també per reclamar la nova llei catalana de cambres. “Necessitem que el Parlament defineixi legislant i sense pressions de part el marc d’actuació de les cambres. Estem passant un període llarg d’indefinició”, ha reblat Talamàs, que ha recordat la pèrdua del recurs cameral el 2010.

El president de l’entitat ha assenyalat els escenaris “convulsos” que han afectat el teixit socioeconòmic els últims anys i ha destacat la capacitat de resiliència de les empreses de la seva demarcació, alhora que ha demanat més col·laboració entre agents econòmics, universitat i administració pública i treballar per evitar duplicitats.

El paper de Terrassa en l’economia catalana

Terrassa, sent una de les capitals econòmiques i industrials del nostre país, ha de jugar un paper rellevant en aquest canvi de model industrial que estem vivint”, ha manifestat al seu torn, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha presidit el bloc més institucional de l’esdeveniment. Mas ha assegurat que el Govern català està fent una clara aposta per la indústria amb el Pacte Nacional per a la Indústria. “Més indústria és més resiliència de xoc, són més llocs de treball, més exportacions i més innovació”, ha afirmat la titular d’Economia, que ha animat a reivindicar “l’orgull de l’economia catalana i la vigència de l’atractiu de Terrassa i tot el Vallès” i ha posat com a bons exemples les recents apostes de Lauda Ultracool i GasGas per Terrassa. “Terrassa té trajectòria i coneixement adquirit, una ubicació geoestratègica en el nostre país, ecosistema industrial, i ho hem de reforçar”, ha reconegut, admetent també “que sabem que tenim deures en Formació Professional”.

La consellera d’Economia Natàlia Mas, i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, amb Ramon Talamàs i el gerent de la Cambra, Josep Prats / Nebridi Aróztegui

Per la seva banda, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha reivindicat Terrassa i la seva àrea d’influència com a pol industrial “amb seus de reconegudes empreses”, alhora que ha aprofitat per reclamar, un cop més, un acord per a la ronda Nord i que “s’acabi amb el dèficit històric d’infraestructures del nostre territori” per seguir reforçant el paper de Terrassa en l’economia del país.

Ballart ha animat també a aprofitar les oportunitats que presenta el moment de canvi actual i “emmirallar-se en la capacitat de superació de les empreses que es mostra cada any amb en els Premis Cambra”, tot posant d’exemple el laboratori farmacèutic Kern Pharma.

Premis a la trajectòria, la internacionalització, la innovació, la sostenibilitat i l’emprenedoria

José Luis Díaz-Varela mostra, cofoi, el premi / Nebridi Aróztegu

I és que el seu fundador i president del grup del qual forma part la firma egarenca, el Grupo Indukern, ha rebut aquest dijous el Premi Cambra a la Trajectòria Empresarial, un guardó que José Luis Díaz-Varela ha dedicat a tota la gent que ha treballat en la companyia però en especial al seu fill Raúl, que la va liderar des del primer moment i que avui és vicepresident executiu del Grupo Indukern i president de Kern Pharma. “Terrassa va ser com una espècie de somni perquè no érem industrials tot i tenir un laboratori veterinari, Calier, i tot el que hem aconseguit ha estat gràcies a la gent”, ha assegurat.

Abans, a primera hora del matí, Joaquim Badrinas i Barata, soci fundador de Finsa-JOB Group, ha recollit, en un acte presidit per la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, el Premi a la Internacionalització que la Cambra ha concedit a aquesta empresa terrassenca que es dedica a la fabricació de teixits tècnics per a filtració industrial.

Joaquim Badrinas, al centre de la imatge / Nebridi Aróztegui

Aquest dijous a la tarda, els Premis Cambra han continuat amb l’entrega del Premi Cambra a la Innovació a Innovamat, dedicada a la creació de solucions didàctiques innovadores per a l’aprenentatge de les matemàtiques, el Premi Cambra a la Sostenibilitat a Hannun, firma de mobles artesanals i sostenibles.

Jordi Delcor, director d’aprenentatge d’Innovamat, recull el premi a la Innovació / Alberto Tallón

L’entrega del premi a la Sostenibilitat a Maurici Badia, cofundador de Hannun / Alberto Tallón

Al vespre, la jornada s’ha tancat al Teatre Principal de Terrassa amb la votació en directe del Premi Cambra a la Millor Start-up, que ha estat finalment per a Kreios Space, fundada per estudiants de l’Eseiaat i allotjada al campus de la UPC a Terrassa i que desenvolupa un sistema de propulsió elèctric que permetrà als satèl·lits mantenir-se de forma relativament indefinida en òrbites baixes.

Francisco Boira, cofundador i director comercial de Kreios Space, rep el premia la Millor “Start-up” / Alberto Tallón

La traca final ha estat l’espectacle “Rock & Business”, a càrrec de l’emprenedor Josep Coll.

To Top