Matadepera

Jam Matadepera: “Intentem incentivar les activitats pel jovent”

Parlem amb Arnau Rusines i Quim Anglada sobre els orígens, la tasca de l’entitat i les dificultats per organitzar activitats i incentivar el jovent del poble

Integrants de l'organització Jam Matadepera

La Jam Matadepera és una organització formada per un grup de joves matadeperencs. Neix el 2014 muntant una paellada i concerts d’artistes locals del poble fins al 2018, que s’incorpora un nou grup de joves amb l’objectiu d’organitzar activitats pel poble de Matadepera que tothom pugui gaudir. Des de fa sis anys gestionen el Festival Esmolat i han tingut un paper rellevant a la Festa Major del poble amb l’entitat Vila gatzara, preparant activitats pels joves i treballant a les barres de nit. El 2019 organitzen l’Esmolat Trap amb les actuacions de 31 Fam, Lildami i dj‘s locals com TheUrban2, i en la qual van acudir unes mil persones.

Parlem amb Arnau Rusines i Quim Anglada, dos dels joves matadeperencs que formen part de la Jam Matadepera des del 2018.

Quan i amb quin propòsit neix la Jam Matadepera? QA: Es remunta l’any 2014, quan un grup d’amics volen demanar les claus del camp de futbol per poder jugar. En aquell moment per poder accedir a les instal·lacions necessitaves formar part d’una entitat. Aquest grup d’amics es van reunir i van crear l’entitat Jam. El seu punt de trobada era el parc Pep Ventura, la Muntanyeta, i d’aquí prové el nom “Jovent agrupat de la Muntanyeta”. Quan vam tenir més diners van poder començar a fer activitats i concerts que animaven molt als joves i les famílies. AR: El propòsit ha anat canviant amb el temps. A l’inici la Jam organitzava una paellada al camp de futbol, després va derivar a organitzar un concert de música fins avui dia que organitza el Festival Esmolat. El 2018 vam entrar nosaltres a l’organització i vam fer un canvi generacional.

Cada any dueu a terme el Festival Esmolat, en què consisteix? Als primers esmolats tocava un grup de música “Les dents afilades”, que era el grup propi de la Jam. Després tocaven grups emergents perquè amb el pressupost que teníem era el que es podia contractar. A partir del 2018, quan nosaltres entrem, desapareix la paellada i organitzem un cicle de concerts. El 2019 vam organitzar l’Esmolat Trap amb les actuacions de 31 Fam, Lildami i dj‘s locals com TheUrban2, i en la qual van acudir unes mil persones.

Quantes persones hi ha darrere l’organització i com us coordineu per organitzar totes les activitats que feu? AR: Actualment som entre 25 i 30 persones. QA: Nosaltres som assemblearis i normalment en cada edició hi ha 2 o 3 persones que fan la gestió, planificació i contacten amb els grups. Després hi ha un grup de 10-12 persones que dues setmanes abans de l’Esmolat organitzen al grup i les seves tasques pel festival. I el dia de l’Esmolat comptem amb molta gent de l’organització per estar a les barres i controlar l’esdeveniment. AR: Però les coses més importants a decidir són la data del festival i escollir els grups i això intentem escollir-ho entre tots.

Durant la Festa Major del poble també teniu un paper important amb la Vila gatzara. Quines tasques dueu a terme? AR: Anys enrere la Jam també formava part de l’entitat Vila Gatzara així que quan nosaltres ens vam incorporar el 2018, també vam passar a formar-hi part. Volíem aportar gent nova pels dies en concret de la Festa Major, ajudar amb tota la feina que hi ha al darrere i organitzar aquelles activitats que no es feien i a nosaltres ens agradaria tenir. QA: Però el conjunt jove de Vila Gatzara no ha crescut des de 2018, de fet ha anat disminuint, i això ha estat un problema perquè tot el conjunt és molta feina. Aquest any nosaltres no participarem en l’organització de la Festa Major. AR: Estem satisfets amb la feina feta aquests anys i deixem la porta oberta a entregar-ho a gent nova si en té ganes més endavant.

Creieu que fa falta més organització d’activitats pels joves al poble? QA: Si, nosaltres sempre intentem reactivar i reincentivar al jovent i les activitats al poble de Matadepera, però és molt complicat. És molt difícil incentivar al jovent i que hi hagi activitats si no hi ha un tècnic de joventut, la persona que vetlla pels joves. No en tenim des de fa dos anys i mig perquè no hi ha suficient moviment juvenil ni pressupost i això és una pena. Si mires el pressupost de joventut l’any 2019 hi havia destinats 165.000 euros. El 2023 hi ha pressupostats 45.000 euros. AR: Potser no calen tantes activitats pels joves, que també, però sobretot donar-nos veu i que els joves puguem decidir quines activitats volem que s’organitzin per a nosaltres.

Quines activitats teniu preparades per aquest any? QA: Hi ha hagut molta retallada amb els diners que anaven destinats al Festival Esmolat i ara per ara no sabem si es podrà fer. AR: La nostra intenció, però, és poder dur-lo a terme.  

To Top