Opinió

Cal Reig, un local per als Minyons, un espai per a la ciutat

Jaume Maeso, president de Minyons de Terrassa

L’altre dia em vaig trobar que una persona em deia: “Que bé, he vist que als Minyons l’Ajuntament us ha donat un nou local”.

I el tema no vindria per aquí precisament, però quin projecte estem fent ben bé els Minyons a les naus de Cal Reig?

Els Minyons ja fa anys que buscàvem possibles alternatives per resoldre alguns dels problemes amb els quals ens trobem al local actual de la Colla per continuar sent una de les colles castelleres referents al nostre país. La casa Jacint Bosch és una antiga casa modernista que se’ns ha començat a fer petita. La necessitat d’un espai d’assaig cobert, una xarxa per a la pràctica castellera més segura i amb les exigències que la Colla requereix, un millor espai per a la canalla i la situació de l’espai social a la primera planta són alguns dels problemes amb els quals ens trobem.

Dins d’aquestes alternatives, s’ha estudiat des de fer obres a la seu actual fins a la compra d’un nou espai que compleixi les necessitats de la Colla. Tanmateix, quan l’Ajuntament va posar a concurs la licitació de les Naus de Cal Reig al carrer de Mare de Déu dels Àngels, vam apostar pel que creiem que és la millor opció.

Així doncs, els Minyons vam presentar un projecte al concurs de concurrència pública per gestionar les naus de Cal Reig els 50 anys vinents. Concurs que, com ja sabeu, vam guanyar. L’estat d’aquestes naus és molt deficitari, cosa que fa que la reforma de l’espai tingui un cost molt elevat. Per fer-ho possible i poder pagar tot el projecte, els Minyons ens hem venut la nostra seu social actual, el local en què tant hem invertit i tant ens estimem. Amb aquests diners farem les obres de reforma del nou espai, que pugen fins a gairebé un milió i mig d’euros.

A banda d’invertir-hi tot el nostre patrimoni, també esperem comptar amb l’ajuda de les diferents administracions per fer de Cal Reig el millor espai possible.

Amb la construcció del local a les naus de Cal Reig no només s’aconsegueix que quatre naus que estaven en un alt grau de degradació es rehabilitin, sinó que s’obté un nou espai per a la ciutat. No només serà la seu social i local d’assaig dels Minyons, serà un espai de ciutat amb una zona de pati interior oberta a la ciutadania, una sala d’actes, zones de reunions, un bar-restaurant… en definitiva, un gran espai obert a tota la ciutat. Aquest espai, a més a més, té la intenció de ser el màxim de respectuós amb el medi ambient, ja que estem treballant perquè sigui energèticament autosuficient amb la col·locació de plaques solars, així com un màxim aprofitament de l’aigua.

També és una oportunitat per fer créixer el turisme a la ciutat, l’espai agrupa dos dels patrimonis més importants que tenim a la ciutat. D’una banda, el fet casteller, que és Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i, de l’altra, el patrimoni industrial terrassenc, ja que està situat al costat i amb unes vistes immillorables del Vapor Aymerich, Amat i Jover (actual MNACTEC).

A la Colla mai se li ha regalat res, tot el que tenim i hem aconseguit ho hem fet amb el treball i esforç de tants i tants minyons que durant els gairebé 44 anys d’història han treballat per tirar endavant la Colla. A vegades, fins i tot, avalant amb el seu patrimoni personal. Un reconeixement des d’aquestes ratlles a tots ells.

Molta gent també ens pregunta quan s’inaugurarà el local de Cal Reig. Actualment, estem treballant amb les obres amb la intenció que sigui una realitat durant el primer trimestre de l’any que ve per poder començar la temporada castellera del 2024 a Cal Reig, nova seu dels Minyons de Terrassa.

En resum, a principis del 2024 la ciutat veurà com es recupera una nova peça del patrimoni industrial de la ciutat, adquirint un nou ús de la mà dels Minyons. Un espai que serà referent per a la pràctica castellera, però també un punt de trobada per a tota la ciutat.

To Top