Terrassa

Una tradició amb novetats, però que manté la rosa vermella com a reina

Els floristes són optimistes i treballen amb unes bones perspectives de vendes

De Colòmbia, Equador, els Països Baixos, l’Àfrica i, en molt menor mesura, el mercat nacional. De tots aquests llocs venen les roses que es vendran enguany a Terrassa / nebridi aróztegui

Per a la parella, la mare, el pare, els avis, els amics… La rosa és la gran protagonista de Sant Jordi. La societat ha superat ja la vella i carca tradició que el noi en regali una a la xicota i ella li compri un llibre i ara veiem intercanvis de tota mena.

De la mateixa manera, tot el que envolta aquesta flor també evoluciona. La vermella segueix i molt probablement continuarà sent la reina indiscutible, tot i que cada any es presenten novetats que intenten atraure nous públics. “Els blancs, els grocs, els blaus i els roses van entrant de mica en mica. Cada any hi ha un color de novetat. A més, hi ha també la rosa de la senyera, que és feta amb base de xocolata i pintada amb franges vermelles”, assenyala Carles Clapés, president de la Unió de Floristes, que explica que pel que fa als arranjaments es fan servir cada cop més materials naturals i reutilitzables i anar suprimint el plàstic.

Pel que fa a les previsions de vendes, Clapés comenta que en caure la diada en diumenge hi pot haver un petit èxode dels egarencs cap a altres pobles i ciutats i part de les vendes a empreses es perdran. Tot i això, és optimista. “Ja hem tornat a entrar en una dinàmica de normalitat després de la pandèmia i esperem que sigui una diada massiva”, diu.

A Jotas Floristas ja preparaven les roses aquest dijous / Nebridi Aróztegui

Reconeix que els preus poden ser una mica més elevats “perquè se’ns ha disparat tot: el transport, els cultivadors que han hagut de posar calefaccions…”. “S’intenta mantenir, però al final arriba un punt que ja no pots”, argumenta.

Carme de las Heras, copropietària de la Floristeria Gras, en canvi, es mostra satisfeta perquè els seus proveïdors els han mantingut els preus i ells també ho podran fer. Diu que hi haurà opcions per a tots els gustos i butxaques i que les perspectives de vendes són bones, tot i que “per molts Sant Jordi que visquem no sabem mai què pot passar”.

La terrassenca assegura que el jovent els sorprèn cada dia més i per bé. “Cada dia es venen més flors i també entre el jovent”, assenyala. Sigui com sigui, recorda que darrere de Sant Jordi hi ha molts mesos de feina, de buscar el millor producte, parlar amb els cultivadors… “Moltes vegades, les floristeries ens juguem la supervivència en Sant Jordi”, exposa, alhora que demana a la ciutadania valorar l’esforç, l’arranjament i presentacions dels professionals.

To Top