La neuròloga i doctora en medicina Mercè Boada ha estat reconeguda amb el Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, una de les categories d’aquests guardons que entreguen cada any la ciutat de Terrassa. La cerimònia se celebrarà el 4 de maig vinent, a les 18.30, al Teatre Principal. A la resta de categories (quatre) han estat nominades un total de 40 entitats o persones.
El certamen, que arriba a la seva setena edició, està organitzat per l’Ajuntament de Terrassa i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. Com destaca el consistori, “l’objectiu d’aquests guardons és apropar la innovació a la ciutadania i reconèixer les empreses, persones, associacions o projectes que treballen en aquest àmbit així com contribuir a enfortir el posicionament de Terrassa com a referent d’innovació.
El programa
L’acte serà conduït per la periodista Sheila Alen i comptarà amb una primera part dedicada íntegrament a l’entrega dels premis en les seves cinc categories.
Durant la segona part de l’acte tindran lloc els parlaments institucionals, i finalment, la gala dels Premis Muncunill a la Innovació es clourà amb l’actuació de la neocupletista Glòria Ribera.
Les categories
Els Premis Muncunill a la Innovació compten amb un total de cinc categories:
1. Premi Muncunill a la Innovació Local a la persona, institució, empresa, projecte o associació de tot tipus, que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la ciutat de Terrassa i per a la societat en general.
2. Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d’àmbit espanyol a la persona, institució, empresa, projecte o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat.
3. Premi Muncunill a la Innovació Cultural d’àmbit espanyol a la persona, institució, empresa, projecte o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en el sector cultural.
4. Premi Muncunill a la Innovació Social d’àmbit espanyol a la persona, institució, empresa, projecte o associació que hagi desenvolupat tasques que constitueixin una aportació innovadora rellevant per a la societat en l’àmbit social.
5. Premi Muncunill a la Innovació Honorífic a la persona “que hagi desenvolupat una tasca innovadora de gran rellevància durant la seva carrera professional”.
El currículum de la guanyadora
Enguany, aquesta distinció recaurà en la neuròloga i doctora en medicina Mercè Boada Rovira. “Amb una extensa i dilatada carrera professional, Mercè Rovira ha estat cofundadora de la Fundació ACE, (Alzheimer Center Barcelona) i directora mèdica d’aquest centre. És professora distingida de la Universitat Internacional de Catalunya i membre del Comitè Executiu de l’EADC (European Alzheimer’s Disease Consortium) i principal investigadora del Grup Ace de CIBERNED (Centre de recerca Biomèdica en xarxa de malalties Neurodegeneratives, Institut Carlos III, Madrid)”, subratlla el consistori.
Boada va ser cap clínic i responsable de l’Àrea de Recerca de Demències de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebrón. Va ser secretària de la Generalitat de Catalunya, tècnica del Consell Assessor en Psicogeriatria del Servei Català de la Salut que va elaborar el ”Pla de Demències: polítiques específiques per a la detecció i l’atenció de trastorns cognitius i de la conducta” (1998).
A nivell europeu, Mercè Boada Rovira ha liderat el projecte MOPEAD (Models of Patient Engagement for Alzheimer’s Disease), coliderant juntament amb el doctor Agustín Ruíz el projecte ADAPTED (Alzheimer’s Disease Apolipoprotein Pathology for Treatment Elucidation and Development). També ha participat com a investigadora en molts altres programes. És investigadora principal i coinvestigadora de diversos projectes de genètica. A més, ha dirigit més de 135 assajos clínics internacionals sobre l’Alzheimer i altres demències. Ha publicat més de 500 articles científics o 12 llibres de divulgació mèdica. Actualment, és membre del Patronat de la Fundació Catalunya La Pedrera i promotora del seu programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut).
Va rebre el Premi Alzheimer de la Societat Espanyola de Neurologia el 2021. El 2022 va ser guardonada amb el Premi Fenin a la Innovació Tecnològica Sanitària. Va obtenir la Creu de Sant Jordi l’any 2016 per la seva trajectòria en la investigació i la recerca al voltant de l’Alzheimer.
Els jurats
Cadascuna de les categories dels Premis Muncunill a la Innovació té el seu propi jurat de persones expertes designat anualment per l’Ajuntament de Terrassa. Cada jurat està format per cinc persones i cadascuna d’elles proposa dues candidatures “que tinguin màxima exemplaritat i reconeguda transcendència nacional i internacional”.
Pel que fa al Premi Muncunill a la Innovació Honorífic, el Comitè Organitzador determina anualment el guardó, tenint en compte aspectes com la trajectòria i prestigi professional dels nominats, la seva contribució com a exemple d’innovació en el seu sector o el nivell de repercussió del seu treball a la societat, entre altres aspectes.
Els ciutadans interessats en assistir a la gala poden formalitzar la seva inscripció omplint el formulari que trobaran a la pàgina web de l’Ajuntament de Terrassa.