Angola explora noves relacions comercials i empresarials amb Catalunya. Una delegació del país encapçalada pel seu ministre d’Indústria i Comerç, Victor Francisco Dos Santos Fernandes, va visitar aquest dimarts la Cecot per donar a conèixer a representants empresarials de la patronal l’actual context socioeconòmic del país africà, traslladar els eixos estratègics de promoció econòmica que impulsa el ministeri d’Indústria i Comerç de la República d’Angola i les noves oportunitats econòmiques i comercials que poden suposar per les empreses catalanes, que, tal i com va reconèixer la responsable de promoció internacional de la Cecot, Alícia López, és un país on les empreses catalanes encara estan en vies d’aproximació i coneixement del mercat.
La visita a Terrassa es va desenvolupar en el marc d’una missió diplomàtica que els representants d’Indústria i Comerç del Govern de la República d’Angola estan duent a terme a Catalunya aquesta setmana i durant la qual mantindran reunions amb diferents agents econòmics, empresarials i del Govern de la Generalitat.
En la reunió, reprepresentants de l’organització empresarial i d’empreses del sector industrial, metal·lúrgic i alimentari van poder plantejar qüestions sobre l’estabilitat política, els incentius per l’establiment d’empreses estrangeres i sobre els plans de formació i qualificació tècnica de la població del país per acompanyar el creixement econòmic d’Angola. En aquest sentit, el ministre Fernandes va confirmar que Angola té actualment 33 milions d’habitants i que el 75% d’aquestes persones tenen entre 15 i 35 anys. Així, el Govern projecta per al 2050 un increment de la població a uns 68 milions d’habitants i treballa per preveure i cobrir les necessitats que comportarà aquest creixement poblacional.
El país africà està impulsant un canvi de model econòmic que planteja passar d’una economia basada en l’exportació de petroli a una economia productiva diversificada. D’entrada, la prioritat del Govern passa per la producció agrària ja que disposen d’una gran extensió de sòl agrari que els permet el plantejament de diferents cultius donats els diferents microclimes existents al país, incloent arròs, blat i soja i podent donar també cabuda al cultiu de cafè o cacau. En paraules del ministre Fernandes, Angola disposa de la segona major conca hidrogràfica d’Àfrica, just per darrera del Congo, la qual cosa el fa un país atractiu per a les empreses del sector agroalimentari.
Aquesta diversificació de l’economia angolesa també inclouria un eix de promoció econòmica dirigit a la proteïna animal i un tercer eix destinat a la pesca. Des d’aquest plantejament, el ministeri d’Indústria i Comerç d’Angola va voler traslladar als assistents a la reunió la voluntat política d’una col·laboració publicoprivada que impulsi i acceleri el desenvolupament socioeconòmic del país; una visió que, des de la Cecot, s’ha celebrat.
En aquest sentit, el president de la patronal, Xavier Panés, va proposar al ministre l’establiment d’un canal de comunicació directe que faciliti la interacció d’empreses catalanes que, a partir d’ara, puguin anar interessant-se en Angola com un país on establir centres productius o relacions comercials.