Per segon any, i en commemoració del Dia Internacional dels Monuments, la Seu d’Ègara ha estat aquest dimarts el cresol de trobada d’alumnes de diversos centres educatius de la ciutat, amb l’objectiu de donar encara més visibilitat a aquest conjunt i donar suport en la seva candidatura per obtenir el grau de Patrimoni Mundial que entrega la Unesco.
Aquesta segona edició de “L’Escola amb la Seu d’Ègara”, com ha explicat Carles Sánchez, el director de la candidatura, ha suposat un increment pel que fa a la participació de centres educatius. “L’any passat vam arrencar amb set escoles i aquest any n’hi ha cinc més”, ha assenyalat.
En aquesta nova trobada, que organitza el Museu de Terrassa, han participat dotze centres de la ciutat, concretament, Petit Estel, Escola Nova, Tecnos, Bisbat d’Ègara, Nova Electra, La Roda, Vedruna Vall, Ramon Pont, El Cim, Creixen Terrassa, Escola Sant Josep, Salvador Vinyals i Escola Pia.
Més activitats culturals
També s’han ampliat les activitats respecte a les quals es van dur a terme en la primera edició. “Algunes s’han repetit, però n’hi ha hagut altres de noves, com la visita teatralitzada al pont de Sant Pere, a càrrec del Ramon Pont”, ha afirmat Sánchez, que també ha recordat que, en aquesta ocasió, s’han incrementat les actuacions de cultura popular.
A més de les visites guiades al complex monumental per veure en directe el conjunt monumental, també s’han organitzat diverses actuacions, com virolet i ball de bastons, a càrrec de l’escola Tecnos, ball del Pataruf i l’Hereu Riera, per part de l’escola Petit Estel, el ball de cintes, de La Roda, el ball de l’Estapera, amb els alumnes de la Nova Electra i el ball de capgrossos, gegants i de bastons, per part dels alumnes de l’escola Bisbat d’Ègara.
Cal ressaltar també la instal·lació de cooperatives per a la venda de productes artesanals amb motius relacionats amb la Seu d’Ègara. Hi havia dues parades amb aquest fi, corresponents a l’Escola Pia i a l’escola Salvador Vinyals. A més, hi va hagut un taller de mandales, per part de l’escola Sant Josep, i un taller d’urban sketchers, a l’Alberg de Vallparadís, conduït per Felip Planas i els alumnes de l’escola Creixen
El director de la candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco, en aquest sentit, ha manifestat que “les escoles s’estan involucrant cada vegada més en aquest procés de candidatura”. Un dels objectius primordials d’aquest cita, va afegir, és “explicar la història de la Seu d’Ègara d’una forma més original i creativa”.
El caire festiu, però a la vegada, pedagògic i reivindicatiu, com a suport de la candidatura, ha aplegat a un munt de familiars dels infants que hi han participart
Durant la matinal, hi han passat representants de l’Ajuntament de Terrassa, com l’alcalde Jordi Ballart i la regidora d’Educació Teresa Ciurana, la de Cultura Rosa Boladeras o el de Turisme Pep Forn.
Repetir i créixer
El repte és “repetir” cada any i “anar creixent”. “Partíem d’una participació més baixa, aquest any hi ha cinc escoles més, i l’any vinent esperem que se’n sumin moltes altres i consolidar” aquesta jornada. Sánchez ha apuntat que la Unesco valora “molt positivament”, l’execució d’aquests projectes i ha dit que “les necessitem” fins a l’any 2025. “Ens vam plantejar treballar amb aquestes iniciatives i ens queden dos o tres anys per presentar el dossier definitiu”, ha explicat.