Esports

Berta Abellán: “Aquest any puc aspirar a ser campiona del món”

La pilot de Terrassa inicia aquest cap de setmana el Mundial a Arteixo

Berta Abellan tornarà a competir aquest any amb l’equip Scorpa amb el qual va ser subcampiona mundial l’any passat

Aquest cap de setmana comença a Arteixo (A Coruña) el Campionat del Món de trial. En categoria femenina, l’egarenca Berta Abellan aspira a un títol que diu estar en disposició d’obtenir per primer cop.

S’inicia el Mundial amb les dues primeres proves en el marc del GP d’Espanya a Arteixo. Com arriba al campionat? Amb més ganes que mai. Crec que és l’any que més m’he preparat en tots els sentits. Mentalment, he començat a treballar amb una psicòloga, que m’ha ajudat a millorar molt en aquest aspecte, tècnicament estic entrenant amb diferents entrenadors i físicament estic més forta que mai gràcies a la feina que estic fent al CAR de Sant Cugat i al centre Next de Terrassa. La moto també és molt millor, és tot nou. Tenia una certa por al canvi, però m’he adaptat molt bé i la seva resposta està sent magnífica.

Em diu que ha començat a treballar amb una psicòloga. Quins avenços ha fet en aquest sentit? El cap és el que més em fallava aquests darrers anys. I vaig voler buscar ajut en aquest sentit. Mitjançant un dels meus patrocinadors vaig arribar a ella i m’està donant eines que em faltaven.

Què fallava en aquest sentit? De vegades ens pressionem més del compte i no tenim eines per gestionar la pressió i els nervis. I ara penso que les tinc.

Vostè ha estat quatre vegades subcampiona del món, la darrera l’any passat. Amb aquest escenari previ que m’explica es veu en condicions de lluitar pel títol?
Aspiro a guanyar el Mundial, vaig a totes. Els resultats m’importen, és evident, però ara dono prioritat a les sensacions per sobre dels resultats. Vull que siguin les que estic buscant, que és anar bé en l’aspecte mental i gestionar bé les curses.

Ara té 23 anys. Està més a prop que mai de ser campiona? L’any anterior ja ho vaig veure molt a prop, però encara hi havia coses per polir. I aquest any ho tinc tot a la meva mà. Només falta que surti com està previst. No tinc cap excusa. Estic treballant molt a gust mentalment, físicament, psicològicament i amb la moto em trobo súper a gust. Tot està a favor i l’únic que falta és fer el pas definitiu.

Moltes vegades ha manifestat que ser campiona és el seu somni des que es va iniciar en el món del trial. Però per endavant té encara una rival com Emma Bristow, que ha guanyat el títol en vuit ocasions. Serà aquest campionat un duel entre les dues? Segurament. Hi ha altres pilots que han millorat molt i van fortes, però encara els hi manca una mica d’experiència. L’Emma és qui porta més mundials i la que té major experiència, un aspecte molt important.

Hi ha alguna clau per poder-la guanyar? Jo intentaré fer la meva feina i tenir el mínim nombre d’errades. Al final guanya qui menys falla. Treballaré tots els aspectes que depenguin de mi per intentar guanyar-la. Crec que si se sent pressionada pot cometre errades.

L’any passat va guanyar els seus primers grans premis en un Mundial. Aquest fet va canviar alguna cosa? I tant, ella no em veia fins a aquell moment com a rival i a partir que la vaig guanyar em va començar a mirar diferent, com a una rival directa. Abans, no ho feia.

Arteixo és la primera estació del Mundial. Començar guanyant alguna de les dues proves del cap de setmana significaria fer un cop sobre la taula? Sens dubte, és molt important i mentalment seria molt bo perquè tant ella com jo sabríem que podria guanyar-la. Esperem que els primers resultats siguin positius.

El calendari del Mundial el componen cinc grans premis amb dues curses en cadascun d’ells. S’allarga fins al mes de setembre. Hi ha algun moment clau? En els dos darrers caps de setmana he competit i això em permet arribar amb un bon ritme a l’inici del campionat. Començar a Arteixo m’afavoreix, perquè conec el terreny i m’agrada molt. Intentaré aprofitar aquesta circumstància. Probablement, el punt més complicat serà la cursa del Japó al mes de maig on estrenarem moto. Però la resta d’equips també ho faran i les condicions seran les mateixes per a totes.

El Mundial és la competició més destacada de la temporada. Però té altres objectius? Sí, també participo en el Campionat de França, una competició que és força important per mi. Allà competeixo contra nois i penso que els puc guanyar. Em va molt bé per entrenar, ja que el nivell és alt. L’any passat vaig acabar segona i en aquesta oportunitat m’agradaria guanyar

I el Campionat d’Espanya? Correré les curses que no coincideixin amb el Campionat de França.

Berta Abellán: “Aquest any puc aspirar a ser campiona del món”
To Top