“Sígueme la corriente” compta amb 150.000 subscriptors i 4,5 milions de visualitzacions. No és un canal de Youtube que tracti temes futbolístics ni musicals ni tan sols d’humor. És un canal que difon una temàtica tan concreta com l’Enginyeria Elèctrica i el seu autor, el canari Rubén Lijó, és un exalumne de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC).
Un article publicat a la revista científica a “IEEE Acces” revela que els vídeos divulgatius basats en la formació universitària de l’Enginyeria Elèctrica. I com a exemple, se cita aquest canal de Youtube. A més de Lijó, a l’article han participat els dos tutors de la seva tesi doctoral, Eduardo Quevedo, José Juan Castro, professors de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria, i Ricard Horta, professor de l’Eseiaat de la UPC.
“Vaig començar a fer divulgació científica i tècnica, més generalista, amb 17 anys, quan feia primer de carrera”, manifesta Lijó i quan va acabar els estudis d’enginyeria elèctrica, va sorgir la creació d’aquest canal, per tractar aquestes temàtiques.
Admet que l’èxit del projecte ha estat una nota força positiva. “No ho vaig fer a la babalà. Primer vaig intentar captar l’atenció del públic en general, amb conceptes científics generals i que no fossin tan específics i, a poc a poc, vaig passar cap a una sensibilitat particular amb tots els temes d’energia i sostenibilitat”, assegura.
Tres eixos
La divulgació en el seu canal de Youtube es fonamenta en tres eixos cabdals pel que fa a continguts. “El primer són vídeos que puguin apel·lar a la curiositat en general, com si té sentit allò que veiem a les pel·lícules de ‘Matrix’, altres estan vinculats a l’actualitat i a la utilitat, per exemple com interpretar la factura elèctrica o per quin motiu apuja el preu de la llum, i un tercer que és el suport als estudiants d’enginyeria, que és on s’emmarca la línia d’investigació que estem investigant”, diu Lijó.
Recorda que ara “estic acabant el meu doctorat amb aquesta investigació, l’ús que pot tenir una canal de Youtube com aquest i poder avaluar el valor educatiu d’aquests vídeos i si realment suposen una millor en la seva experiència a les aules”.
L’estudi s’ha realitzat amb una mostra de 157 estudiants entre 18 i 20 anys, Lijó comenta que “realment estàs important totes les característiques de Youtube, que és el que els enganxa i consumeixen, i ho estàs aprofitant per fer una classe conceptual dinàmica” que pot actuar com a complement i que “el docent pugui aprofitar l’atenció de l’alumne captada” aprofundint en els temes que es veuen en els vídeos.