La situació d’alerta per sequera afecta tots els àmbits de la vida. També l’esport en general i el hockey en particular. Els embassaments estan sota mínims i la Generalitat va elaborar un decret que preveia quins usos havien de donar, també els clubs esportius, a l’aigua. Tot i que es permet el reg en totes aquelles competicions federades, el món del hockey s’ha posat en estat d’alerta de cara a les properes setmanes. En major o menor mesura, tots els clubs estan regant menys de l’habitual i estan estalviant aigua. A les instal·lacions de Can Salas, la bassa situada a l’entrada de les oficines, a tocar de la carretera de Castellar, s’ha buidat per tal d’incrementar el nivell del dipòsit de l’Atlètic.
La situació afecta de moment només el hockey català. A la passada Copa celebrada a Madrid, els camps es van regar amb total normalitat. Santi Deó, president de la Federació Espanyola, ha explicat que, “pel moment no hi ha previst prendre cap mesura”.
Va ser precisament el seu president, Josep Maria Biosca, el primer a donar el crit d’alerta. “Si no plou, el hockey tindrà un problema molt seriós. No podrem jugar”. Són paraules de fa uns mesos. I com que no ha plogut, la seva preocupació ha anat en augment. El club de Can Salas ha rebaixat el seu consum d’aigua gairebé a la meitat i ha iniciat una campanya de sensibilització de cara als socis. Les piscines segueixen funcionant, ja que disposen de recirculació d’aigua i no s’han buidat, però als vestidors s’ha reduït la pressió i el volum de l’aigua. El club només pot disposar de 450 metres cúbics d’àrea per hectàrea. I 4 de les 9 hectàrees de les instal·lacions són zones arbrades. No s’estan regant i ja es nota.
Reduir el reg al mínim
Pel que fa als tres camps de hockey del club, el 3 no es rega, el 2 menys i al Josep Marquès es prioritza l’activitat dels primers equips. “Crec que la lliga no s’acabarà. Si es restringeix l’aigua de boca, no podem regar els camps, com és obvi. I sense reg no es pot jugar a hockey. És perillós”, explicava ahir Biosca.
La preocupació és compartida pel president de la Federació Catalana, Xavi Adell, que explica: “Crec que ens donaran marge per acabar la temporada, però potser ens haurem de plantejar jugar al vespre en lloc del migdia.
La situació del Club Egara és un pèl diferent, ja que bona part de l’aigua que empra per regar camps i pistes prové d’un pou propi. De totes maneres, el seu president, Pere Marcet, recorda que s’està estalviant tant com es pot. “Intentem regar el mínim possible. La situació encara no és crítica, però pot ser-ho en qualsevol moment”.
Només es rega al principi dels partits
Els partits de la Divisió d’Honor són els que tenen prioritat a l’hora de regar. La Federació Catalana de hockey ha demanat als diferents clubs que preservin al màxim un bé tan escàs com és l’aigua. Tot i que no hi ha encara una normativa clara, els clubs no reguen al descans dels partits, com fins ara. Aquesta mesura ja s’està duent a terme en el Campionat d’Espanya de seleccions autonòmiques sub-16 que va començar ahir i finalitzarà diumenge a les instal·lacions del Club Egara. Si en les setmanes vinents no plou, caldrà prendre mesures més dràstiques. Tots els actors del món del hockey tenen clar que sense regar els camps no es podrà jugar a hockey. I segueixen al peu de la lletra les consignes dels diferents ajuntaments.