Terrassa

Mútua s’incorpora al projecte Recooperem amb més de 18.000 àpats l’any

És el primer hospital vallesà en adherir-se al programa comarcal i ho fa amb la major aportació contra el malbaratament alimentari

Menjador de personal de MútuaTerrassa / Nebridi Aróztegui

MútuaTerrassa serà, el dia 24 d’abril, el primer hospital de la comarca a adherir-se al projecte comarcal de sostenibilitat alimentària Recooperem, que té per objectiu la prevenció de pèrdues i el malbaratament alimentari. El proveïdor sanitari facilitarà cada dia feiner una mitjana de 73 racions d’excedent dels seus menjadors que podran ser redistribuïdes. Amb aquest gest, Mútua esdevé el principal aportador al sistema Recooperem que impulsa el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

“En quatre anys de trajectòria del programa ja comptem amb 50 escoles i 4 empreses que han aportat 36.000 àpats en aquest període- ha comentat el president comarcal Ignasi Giménez-. Amb 18.250 noves racions, Mútua serà el principal aportador al sistema i el més important, el seu referent ajudarà que nous hospitals de la comarca s’animin a adherir-se al projecte”. Amb un hospital més, Recooperem rebria i reutilitzaria en un sol any tant excedent alimentari com el que ha reutilitzat els darrers quatre anys.

El president comarcal, Ignasi Giménez, el president de Mútua, Antoni Abad i el director del Compromís Verd de la entitat, Josep Rull, atenent l’explicació de les professionals de Mútua sobre el procés de conservació dels excedents seguint els protocols del programari de Recooperem / Nebridi Aróztegui

Josep Rull, director de Compromís Verd de MútuaTerrassa, ha explicat que l’hospital, el menjador laboral i el menjador extern de la institució generen una mitjana de 2.250 racions diàries de menjar. El centre ha fet un estudi detallat dels seus circuits i ha arribat a la conclusió que “podem aprofitar 73 racions diàries dels menjadors que fins ara es malbarataven com a matèria orgànica”. És un 3,3% de la producció total d’aliments. “Sembla poc -ha apuntat Rull-, però al cap de l’any suposen 18.250 racions d’aliment, 3.700 quilos, que en podran reutilitzar“.

Els aliments procedents dels excedents dels menjadors escolars, les empreses i, ara, també l’hospital de Mútua, es distribueixen a persones en situació de vulnerabilitat, com gent gran que viu sola o usuaris de les entitats socials o dels rebosts solidaris. Els àpats passen per un procés monitorat a través d’un programari que garanteix la correcta conservació dels aliments. Avui, Mútua ha fet una demostració al seu menjador del procés d’envasatge de la ració excedentària, que es diposita en una carmanyola que facilita el consell comarcal, abans de registrar-la i etiquetar-la pel futur seguiment de la traçabilitat. L’àpat es congela a -18 °C i, a partir d’aquest moment, disposa d’una caducitat màxima de dos mesos.

“Ja ens deien de petits que el menjar no es llença -ha comentat Antoni Abad, president de MútuaTerrassa-. Ara, aquest principi agafa una nova dimensió. Hi ha un punt de malbaratament d’aliments que hem de convertir en una oportunitat. En aquesta situació, Mútua passa dels valors a fer-ho”.

El projecte Recooperem va néixer al consell comarcal del Vallès Occidental i va començar a una primera escola de Rellinars, que va apostar per l’economia circular “aprofitant els àpats del seu menjador que no es servien a taula per, amb totes les garanties sanitàries, reutilitzar-los”, ha explicat avui el president comarcal Ignasi Giménez. L’origen van ser les escoles, i ja  50 les que hi participen, posteriorment s’han sumat 4 empreses, la darrera la planta de Mango a Llinars del Vallès, i ara “fem l’aposta del sector hospitalari i ja hi ha altres centres a banda de Mútua que s’han interessat”.

El projecte Recooperem no només reaprofita els excedents alimentaris, també està propiciant un consum més responsable. “Algunes escoles, quan prenen consciència incrementen la capacitat d’ajustar els seus àpats. L’objectiu del programa no és tant recuperar excedents, com no malbaratar”, apunta Giménez.

To Top