Terrassa

Un programa per prevenir el malestar emocional dels joves arriba a Terrassa

El projecte vol arribar a unes 2.000 persones en dos anys

Com a mínim un 15% dels joves pateixen o patiran problmes de salut mental

“Em sento molt trista quan estic sola i em deixen de banda”.

Aquesta és una de les frases transmeses en una primera presa de contacte amb una noia, una de les primeres destinatàries d’un ambiciós projecte de prevenció del malestar emocional entre la població jove, d’edats compreses entre els 16 i els 30 anys, que vol arribar en dos anys a unes 2.000 persones de Terrassa i el seu entorn.

“Es tracta de fomentar els factors protectors”. El programa acaba de començar a Terrassa i l’equip tècnic que el desenvolupa ja ha dut a terme tallers i sessions i en farà difusió, i formarà joves, i fomentarà l’organització juvenil, i detectarà els casos que requerixin un procés d’entrenament personal o la derivació mèdica. Ha aterrat a la ciutat i altres poblacions del seu entorn un Ocell de Foc Volant. Aquest és el nom d’aquesta iniciativa de la Generalitat que té per objectiu “oferir atenció a joves amb problemes de salut mental per millorar la seva autonomia personal i facilitar la construcció d’una vida independent”. Vol acompanyar els beneficiaris “proporcionant-los les eines i els recursos” per poder aconseguir aquesta independència “i per assolir la seva inserció laboral en l’empresa ordinària o la recuperació del seu itinerari formatiu“.

Dos anys

Va començar el desembre passat i acabarà el desembre del 2024. Ha estat presentat aquest dimecres a l’Alberg de la Joventut Vallparadís per Ona Martínez, tinent d’alcalde, i Josep Vidal, director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat. I, en especial, pels protagonistes de l’adaptació del projecte general a Terrassa.

La presentació del programa ha tingut lloc a l’Alberg de la Joventut, a l’Antic Poble de Sant Pere

Del nucli local en formen part també Viladecavalls, Vacarisses, Ullastrell i Rellinars, i diverses entitats faran de “sentinelles”, tutelant el procés. Es tracta de la Fundació Salut Mental Catalunya, Fundació Educativa Can Palet i Ca n’Anglada, Associació La Víbria, Associació Alba i Fundació Prodis, amb un seguit d’entitats “satèl·lit”: LaFACT Fupar, Tu Tries, Esplai Tremola, Main, Colònies Ca n’Anglada, Unió i Lleure i el propi Ajuntament de Terrassa.

Número de telèfon

Primer s’ha de donar a conèixer el programa i en aquesta etapa es troba l’equip tècnic, coordinat per Candi Guerrero i format per Valery Romero, Laura Calomarde, Ariadna Folch i Anna Ballester. Han participat en la fira Tria Futur i impulsen reunions en instituts. Tenen un número de telèfon a disposició dels interessats (el 620703161) i estan presents a xarxes socials. L’adreça electrònica: ocelldefoc@volant.cat.

De moment, l’espai físic de referència es troba a la Casa Baumann, però la intenció es voltar pels barris, on l”equip promourà actes per fer difusió del projecte, activar formacions, lluitar contra l’estigma de la malaltia mental, crear iniciatives col·lectives i posar en marxa projectes cooperatius. Un altre propòsit passa per un servei de “coaching”, amb un acompanyament emocional individualitzat i l’orientació dels joves “durant el procés d’inserció laboral o del retorn al sistema educatiu“.

Caràcter preventiu

Josep Vidal ha destacat el caràcter preventiu del programa, que té un pressupost de 10 milions d’euros i donarà suport a joves “que poden patir, han patit o patiran” malestar emocional: un 15% de la població jove, com a mínim. El projecte es desenvolupa a 22 nuclis. Un d’ells és el de Terrassa i el seu entorn.

La regidora Ona Martínez ha valorat el treball “del teixit associatiu” que ha fet possible l’inici del projecte a Terrassa. Anna García, en representació de Prodis, ha subratllat la importància de programes com aquests, de treball cooperatiu, “en un moment complicat per a la població juvenil després de la pandèmia i en aquesta societat del rendiment”. L’enfoc “serà generalista”, per acabar acotant l’espectre i arribar finalment “a qui ho necessiti”.

Un programa per prevenir el malestar emocional dels joves arriba a Terrassa
To Top