La Diputació de Barcelona ampliarà el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac en un 20% de la seva superfície actual. L’administració, organisme gestor del parc, disposa d’un pla d’ampliació que s’ajusta a la proposta formulada pels municipis de la zona i que, en el cas de Terrassa, amplia la zona protegida fins als espais agrícoles del nord de la ciutat. De fet, si prospera la proposta, el nou perímetre del parc arribaria al final de la trama urbana de Terrassa, a tocar del Pla del Bon Aire i del polígon industrial nord.
El Parc Natural de Sant Llorenç incorporarà les planes agrícoles del nord de la ciutat, des de la Font de l’Espardenyera (Matadepera), per l’est, fins al terme de Vacarisses, per l’oest. La Diputació ha incorporat a la seva proposta les peticions formulades per Terrassa, que ha defensat incorporar a la zona protegida les més de 1.300 hectàrees situades al nord de la ciutat, un espai natural que comparteix similituds ecològiques amb l’espai protegit.
El perímetre s’amplia fins la frontera nord de Terrassa, tocant al Pla del Bon Aire, incorpora el terme de Viladecavalls i connecta amb el Parc Natural de Montserrat
De fet, l’ampliació dels límits del parc natural inclou, a banda dels espais agrícoles, boscos formats principalment per alzines i pinedes mediterrànies. Es tracta d’uns terrenys d’alt valor ecològic que representen el 30% del sòl municipal no urbanitzable.
Al nord de la ciutat, l’ampliació del parc situarà en plena zona protegida el traçat de la B-40 i de la seva continuïtat cap a Sabadell, ja com a ronda Nord. Les reserves d’infraestructures, però, no es veuen afectades per processos com l’actual, informen fonts municipals.
El dibuix del parc, un cop ampliat, deixa fora de la zona protegida els solars situats al Pla del Bon Aire Residencial on hi ha prevista la construcció d’un hipermercat Esclat, a peu de la carretera de Matadepera.
Actualment, Terrassa disposa de 700 hectàrees dins del parc natural. El POUM de 2003 preveia ampliar la zona protegida fins a les 1.300 hectàrees. La proposta actual de la Diputació és més ambiciosa i implica passar de les 700 hectàrees actuals a les 2.000, el que suposa triplicar la superfície dins del parc natural.
Inclou Viladecavalls
La proposta de la Diputació de Barcelona incorpora per primera vegada el terme municipal de Viladecavalls al parc natural de Sant Llorenç. El tram nord del municipi passarà a ser espai protegit, concretament a la zona de Can Corbera.
L’ampliació incorpora una altra novetat important. La modificació del perímetre cap a l’oest connectarà el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt amb el Parc Natural de Montserat, al terme de Vacarisses. Els nous límits del parc arribaran fins a la zona de Mimó i de Torrella, situades a banda i banda de l’autopista C-16. Aquest serà en punt de coincidència entre les dues àrees protegides i de continuïtat del connector biològic entre els dos parcs.
Els municipis situats a la falda de Montserrat fa temps que reclamen l’ampliació del seu parc, la gestió del qual corrrespon a la Generalitat.
L’augment de la superficial qualificada de parc natural permetrà incorporar uns espais de gran valor ecològic, formant un continu de paisatge, fauna i hàbitats similars. Els nous espais es beneficiaran dels programes de gestió, vigilància, prevenció d’incendis i senyalització de la Diputació de Barcelona.
Una proposta consensuada
La proposta de l’organisme provincial ha estat consensuada amb els municipis que toquen al parc. De fet, la iniciativa de revisar el perímetre va sorgir de Terrassa, que a la tardor de 2019 la va fer extensiva als ajuntaments de Matadepera, Viladecavalls i Vacarisses.
La Diputació ha acceptat la proposta dels municipis i ja disposa d’un pla d’ampliació que ha consensuat amb tot i cadascú dels ajuntaments.
Ara, l’organisme provincial haurà d’elaborar els estudis tècnics que acompanyaran la proposta de revisió de perímetre i l’elevarà a la direcció general de Medi Natural de la Generalitat. L’administració catalana és l’administració competent en l’aprovació de l’ampliació dels perímetres de les zones protegides.