Diners

La Cecot demana preveure un “estat d’emergència pime” en els pressupostos

La patronal celebra la “dotació rècord” dels comptes de la Generalitat, però demana a la consellera d’Economia més visualització i més visió de les petites i mitjanes empreses, alhora que li trasllada la preocupació del teixit empresarial per “l’increment de pressió fiscal”

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, ha visitat aquest dijous la seu de la Cecot

La Cecot ha traslladat aquest dijous a la consellera d’Economia, Natàlia Mas, la necessitat, al seu parer, de preveure en les actuacions previstes als pressupostos de la Generalitat un “estat d’emergència pime”, conseqüència de l’impacte de la pandèmia, el sobreendeutament, el retorn dels ICO i l’impacte d’increment de costos de les matèries primeres i l’energia sobre les microempreses i les pimes, unes despeses que moltes d’elles no han pogut repercutir en el preu de venda. Així li ha exposat Sebastià García, assessor en gestió econòmica de la patronal, que preveu que aquesta situació farà que durant el proper trimestre veiem un increment dels concursos de creditors.

“Consellera Mas, reclamem més visualització i més visió pime des de l’administració pública. Quan sentim als mitjans algunes expressions com ara que a les empreses els va bé i tenen molts guanys, s’està incidint en un percentatge petit de la nostra demografia empresarial. El 98% de les empreses catalanes i espanyoles són petites i mitjanes i són les que ara estan patint les conseqüències d’unes crisis continuades en el temps”, ha manifestat García en el marc d’una trobada en què la titular d’Economia ha presentat els pressupostos de la Generalitat de Catalunya davant del comitè executiu de l’organització multisectorial i en què també s’ha debatut sobre la importància de guanyar dimensió per poder enfortir el teixit empresarial, en especial l’industrial, ara que s’estan plantejant polítiques de reindustrialització i autonomia industrial.

La consellera ha signat en el Llibre d’Honor de l’entitat

Des de la Cecot celebren els 3.842 milions d’euros addicionals amb què compten els pressupostos del 2023, “que, juntament amb els Fons Next Generation, permetran donar resposta a demandes socioeconòmiques històricament reivindicades”, diuen. Tanmateix, en el torn obert de paraula, els representants empresarials han traslladat a la consellera la inquietud per conèixer el pla d’ingressos per fer front a tota la despesa recollida.

En la sessió, el president del Club Cecot Financer Fiscal, Mario Blasco, ha compartit amb Mas la creixent preocupació dins del teixit empresarial per “l’increment de pressió fiscal que assumeixen les empreses catalanes en comparació amb altres territoris i que genera una pèrdua de competitivitat”. En el debat obert per aquesta qüestió, la consellera s’ha remès al problema “endèmic” del finançament de Catalunya. Ha assegurat que, malgrat ser conscient de la percepció que es té en relació a la fiscalitat autonòmica, els tributs cedits o propis de la Generalitat suposen només un 2% de l’ingrés total, alhora que ha destacat l’esforç en reduir el dèficit fiscal els darrers exercicis i ha asseverat que no es pot corregir un dèficit fiscal sense ingressos per fiscalitat. “No està demostrat que menor pressió fiscal comporti una major activitat econòmica”, ha dit Mas.

To Top