Intervindran en el ple municipal de divendres vinent i deixen clar que no faran cap pas enrere. Associacions reunides en el Consell d’Entitats de Terrassa-Espai Drets, representades per l’Observatori dels Drets Socials de Terrassa, exigeixen una dignificació immediata de la figura del síndic de greuges. I denuncien un intent de traslladar la institució de la Masia Freixa a una altra dependència.
El ple serà monogràfic, sobre l’Estat de la Ciutat. Les entitats afirmen que el seu avís “és seriós”: si no comencen a dignificar del tot la sindicatura, amb recursos i atenció adequada, tant el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana como la Comissió de Seguiment i Garantia de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, “no descarten emprendre una campanya específica o altres accions, de la naturalesa que sigui i davant dels estaments corresponents”. Sense miraments.
Un pas valent
“Cal fer un pas més valent i decidit cap a la dignificació definitiva de la figura del síndic o síndica de greuges de Terrassa”, afirmen.
Fa unes setmanes, Isabel Marquès va deixar el càrrec i la va substituir Mustapha Ben El Fassi, guanyador del procés electiu celebrat el desembre passat. El consell diu que l’elecció va ser democràtica, però “queda, encara, molt lluny de ser l’ideal” per a una ciutat com Terrassa, amb 224.000 habitants; una localitat “que aspira a ser una ciutat realment democràtica i participativa”. En el procés només van votar 3.324 persones.
Segons l’observatori, “és molt important, i en aquests moments més que mai, que les administracions mes properes al ciutadà garanteixin els drets de la ciutadania i no posin ‘pals a les rodes‘ a les institucions que estan destinades a aquesta tasca”.
Si s’estudia una nova ubicació de la sindicatura, actualment ubicada a la Masia Freixa, la seu nova “ha de reunir les condicions i la dignitat d’un servei com aquest”. El consell no vol la institució “en un pis o una oficina qualsevol”, on “es dificulti o invisibilitzi la seva accessibilitat“. La Masia Freixa reuneix les condicions ideals, però sembla que la sindicatura no es prou digna per a aquest emplaçament “per altres interessos polítics”.
Protegir la institució
“Les administracions públiques han de donar suport i protegir la institució de la sindicatura i abstenir-se de qualsevol acció que perjudiqui la seva independència, reforçant la institució, i augmentant el seu nivell de protecció“, afirma l’observatori. I afegeix que el síndic “ha de tenir el dret legalment exigible d’accés il·limitat a tots els documents, bases de dades i materials rellevants, inclosa la informació legalment privilegiada o confidencial. Això inclou el dret al lliure accés a edificis, institucions i persones. També té el dret legalment exigible de requerir a les persones funcionàries i les autoritats perquè responguin en un termini raonable establert per a la pròpia sindicatura”.
El govern municipal ha de garantir els recursos pressupostaris suficients i independents a la institució de la sindicatura, de forma anual. Aquesta ha de ser adequada a la necessitat d’assegurar el compliment complet, independent i eficaç de les seves responsabilitats i funcions. S’ha de consultar al síndic o síndica i se li ha de demanar que presenti un projecte de pressupost per a l’exercici següent. El pressupost adoptat per la institució no pot ser reduït durant l’exercici pressupostari”.