Dos centres educatius de Terrassa, l’Escola Pau Vila i Dinarès i l’Escola Font de l’Alba, participen en una nova iniciativa de suport escolar per ajudar l’alumnat a millorar les competències matemàtiques. Són dos dels 52 centres educatius catalans on la Fundació Bofill ha començat a implementar aquest 2023 el seu nou programa Math Tutoring, una proposta que té per objectiu impulsar l’èxit educatiu a través de la millora de l’aprenentatge de les matemàtiques dels infants de 6è de primària en situació de vulnerabilitat.
Inspirat en experiències de referència internacional de tutoria en petit grup, Math Tutoring vol ser una iniciativa de suport educatiu replicable arreu per arribar a l’alumnat que més ho necessita, expliquen els seus impulsors, que destaquen que els resultats de les últimes proves de competències que el Departament d’Educació fa al final de l’etapa de primària mostren una caiguda general en matemàtiques, una tendència que es manté des de l’any 2019, any des del qual exposen que el nombre d’alumnes que no assoleix el nivell mínim en matemàtiques no ha parat de créixer. Així, mentre que el 2018 un 10,9% de l’alumnat obtenia un nivell baix a les proves, aquesta xifra va augmentar al 13% el 2019, gairebé dos punts més el 2021 (14,8%) i fins a situar-nos al 16,5% en l’avaluació del 2022.
Segons la Fundació Bofill, l’increment d’alumnat que no arriba a assolir les competències matemàtiques bàsiques és
generalitzat, però molt més accentuat en els casos de situació socioeconòmica desfavorida. Així, Math Tutoring vol contribuir a què “tot l’alumnat adquireixi un nivell de competència matemàtica que li asseguri un bon desenvolupament educatiu i social”.
El programa es duu a terme en sessions setmanals d’una hora i mitja en horari extraescolar amb grups de 3 o 4 infants. Acompanyats per un tutor o tutora, les activitats posen èmfasi en el raonament i la descoberta i amb el suport de materials manipulatius i una eina digital l’alumnat rep l’atenció i el suport que necessita per avançar en el seu procés d’aprenentatge
de les matemàtiques.
“La implicació de centres educatius com l’Escola Pau Vila i Dinarès i l’Escola Font de l’Alba és clau per aconseguir aquest repte, perquè detecten els infants a qui més pot beneficiar el programa i parlen amb les famílies per fer-ne possible la participació”, asseguren des de la fundació, que detalla que en aquest primer curs s’inclou un procés de recerca en què s’avaluarà l’impacte del programa tant en els infants que hi han participat com en els seus companys, comparant-los amb els d’altres escoles on no s’ha dut a terme Math Tutoring.
“Les matemàtiques són imprescindibles per moure’ns amb autonomia i esperit crític en el món que ens envolta, però la percepció que molts alumnes en tenen sovint és negativa perquè no hi troben sentit o han après mecanitzant. Per això, la proposta del programa també busca trencar amb aquests prejudicis, que els infants recuperin la confiança en les seves capacitats reconciliant-se amb les matemàtiques i amb ells mateixos”, comenta Agnès Pàmies, cap del programa, que busca evitar que els infants, especialment aquells en situació de vulnerabilitat, facin el pas a secundària sense haver adquirit les competències matemàtiques bàsiques.