Terrassa

L’Incasòl construirà 206 pisos de lloguer assequible a Torre-sana

L’Ajuntament ha signat un conveni amb l’administració catalana per a la cessió de dues parcel·les al costat del parc de Guernika

L'alcalde Jordi Ballart i el conseller Juli Fernàndez, en la presentació del conveni per a la construcció de nou habitatge protegit a Terrassa / Nebridi Aróztegui

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el conseller de Territori, Juli Fernàndez, han signat aquest dilluns el conveni que permetrà impulsar la primera promoció d’habitatge públic a la ciutat des de 2014. L’acord entre les dues administracions és el primer pas per a l’edificació de dues promocions d’habitatge de lloguer públic i assequible al sector de Torre-sana, una de 101 habitatges i una segona de 105. En total, 206 pisos que hauran d’estar construïts i a disposició dels llogaters l’any 2026.

Els dos edificis s’aixecaran en solars de titularitat municipal. L’Incasòl els construirà mitjançat un acord de dret de superfície, de tal manera que l’Ajuntament cedeix les dues finques per un termini de 75 anys i les recuperarà en finalitzar aquest període.

Pastilles de terreny a Torre-sana on l’Incasòl edificarà les dues noves promocions públiques de lloguer /Alberto Tallón

El conseller Juli Fernàndez ha explicat que el seu departament té previst invertir 22,6 milions d’euros en aquestes promocions. Ara procedirà a redactar “el projecte arquitectònic i en 12 o 15 mesos licitarà les obres. En tres anys, el 2026, els habitatges estaran a disposició“.

Les noves promocions seran “energèticament eficients” i reserven un 25% dels habitatges a menors de 35 anys, un 10% a emergència social i un 4% a persones amb mobilitat reduïda.

Aquestes seran les dues primeres promocions públiques d’habitatge que s’executaran a la ciutat des de 2014

L’alcalde Ballart ha recordat que actualment “un 32% de les persones inscrites al registre de sol·licituds d’habitatge de protecció oficial (HPO) són joves. Amb aquestes promocions es dona un impuls a l’emancipació juvenil, amb habitatges de lloguer assequible”.

Les dues promocions de Terrassa formen part del paquet de 10.000 habitatges d’HPO que la Generalitat impulsa a Catalunya aquest any i que han d’estar finalitzats l’exercici 2026. “El nostre compromís és el de mantenir aquest ritme d’habitatge públic els anys vinents -ha apuntat Fernàndez-. No és una solució immediata, però sí estructural. Si ho fem de manera continuada i duradora, arribarem a consolidar una millor oferta de lloguer social a Catalunya”.

L’alcalde Jordi Ballart rebent el conseller Juli Fernàndez a la porta de l’Ajuntament / Nebridi Aróztegui

Aquestes dues promocions de Torre-Sana són les primeres impulsades per una administració pública que s’edificaran a Terrassa des de 2014. La crisi de l’immobiliari de 2009 va colpir fort l’administració local, que havia construït més de mil habitatges a Torre Sana amb la intenció de posar-los al mercat de l’habitatge protegit. El mercat es va aturar i l’Ajuntament de Terrassa, a diferència d’altres municipis que van vendre les seves promocions a fonts voltor, les va destinar a lloguer social.

Ara, la maquinària de l’habitatge públic és reactiva a la ciutat, on el mateix Incasòl impulsa dues promocions més d’habitatge públic. Una de 20 pisos a un edifici procedent d’un banc i del que només queda l’estructura. La construcció és al carrer de Ter i les previsions de l’administració catalana són iniciar obres el tercer trimestre de 2023. La segona promoció és de 37 habitatges i està al nou sector residencial del Vapor Cortès. En aquest cas les obres d’edificació començaran durant el quart trimestre de 2023.

El conseller Fernàndez ha insistit a Terrassa que el Govern “està compromès en fer efectiu el dret de l’habitatge a Catalunya”, un objectiu que passa per les vies de “l’emergència habitacional, de la rehabilitació i l’eficiència energètica, i també de la construcció d’habitatge de lloguer social que respongui a les mancances estructurals”.

L’Ajuntament de Terrassa també impulsa promocions publicoprivades a la ciutat. L’alcalde Ballart ha recordat que hi ha projectes en marxa als sectors de Can Colomer i també al Vapor Cortès.

L’Incasòl construirà 206 pisos de lloguer assequible a Torre-sana
To Top