Cultura i Espectacles

Recuperant la memòria del barri (que vindrà)

Irene Pérez il·lustra els primers cinc fanzines “Històries per la memòria d’un barri futur”, en el que es recull la memòria oral d’una desena de veïnes de Pere Parres, Sant Pere, Antic Poble de Sant Pere i la zona nord del Centre. Manté així la llarga tradició fanzinera i underground dels anys 80 i 90 a la ciutat de Terrassa

Irene Pérez, passejant per entre els vapors Albinyana / LLUÍS CLOTET

“A la Polar, a la Rambla. Allà era el lloc d’anar a fer una begudeta el diumenge a la tarda amb el noviet. Que és on hi ara el Pull & Bear. I llavros el Cinema Rambla. M’encanta que el Zara l’hagi deixat. I quan feien una pel·lícula sonada, ‘Siete novias para siete hermanos’… I bueno, ens ajuntàvem tota la colla que anavem a sardanes, que anava amb una colla que també ens anàvem d’excursió cap a Sant Llorenç moltes setmanes”.

Aquest és un dels testimonis orals recollits a la primera col·lecció de fanzines “Històries per la memòria d’un Barri Futur”, als que l’artista plàstica Irene Pérez acaba de donar forma en cinc llibrets en blanc i negre.

Pérez hi trasllada les vivències d’una desena de veïnes i vins de l’àrea compresa entre Pere Parres, Sant Pere, l’Antic Poble i l’entorn del vapor Albinyana (que darrerament s’ha conceptualitzat com Districte Zero).

“Com a artista i com a filla i neta de persones emigrants, que van arribar a Terrassa als anys 60 del segle passat, deixant enrere la seva vida en altres parts, vinculant-se a la ciutat a través de la indústria tèxtil i ferroviària, m’interessava especialment el relat de la història en primera persona”, detalla Pérez.

Un relat no oficial

I també apunta que cercava veus que se sortissin del relat oficial, jeràrquic i hegemònic. “En la meva experiència, el relat oficial i acadèmic no permet un espai per a la pluralitat i la qualitat polifacètica de vivències”, afegeix. Assenyala tant els llibres de text escolars com universitaris. “Escriuen una memòria restrictiva”, remata.

Irene Pérez, mostrant uns exemplars / LLUÍS CLOTET

Aquesta pluralitat de veus, una mena de puzle de la memòria, recorre els vapors de totxo i les xemeneies asfixiants. A ca l’Agut, l’aigua que feien servir era d’un piu. Aquí tot eren rieres”, descriu una veu. “Al carrer Torrent hi havia la Cooperativa els Amics. Ho va agafar l’Agut i els que treballaven a l’Agut tenien uns ‘vales’ amb els que compraven”, afegeix.

De la vida de mercat i paradistes: “Tothom entrava a comprar a plaça i tothom amnava a ca la Maria ·de les ulleres” a comprar el que fos”. I d’arribades en els anys 60: “Pere Parres era un barri de cases baixes. Quan vaig venir aquí, casa meva era ‘cas’i la més alta”, descriu una veu.

Distribuir els fanzines

Aquests fanzines són una línia d’actuació cultural de l’entitat Barri Futur, creada arran d’una partida pressupostària de la direcció general d’Economia social de la Generalitat.

“La investigació i els fanzines promouen fer xarxa amb les veïnes, generar vincles també intergeneracionals”, explica Esther Querol.

De fet, bona part de la investigació ha estat a càrrec de l’historiador del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa Daniel Claveria i la sociòloga i rapera Francina Gorina (La Queency), que van realitzar les entrevistes a finals de 2022.

“D’alguna manera, conservar la memòria d’aquests barris ens ajuda a pensar com ens imaginem el futur, els nous paradigmes que han de venir”, afegeix Querol.

En les properes setmanes acabaran de dissenyar la distribució del fanzine, tot i que ja és possible fer comandes al mail “memoriaoraltrs@gmail.com”. O fer suggerències per futures edicions. “Hem tibat d’un fil, però volem seguir. Potser documentant experiències no només de gent gran, per exemple”, conclou Pérez.

“Volem que el projecte generi vincles a l’Espai Públic”, explica Pérez, com ara fer quedades per prendre la fresca a l’estiu: cada veïna baixa al carrer una cadira de casa seva i es fa tertúlia

Recuperant la memòria del barri (que vindrà)
To Top