Terrassa

Desmantellen una plantació de marihuana al Segle XX de Terrassa

Diversos detinguts en una intervenció conjunta de la Policia Nacional i la Policia Municipal en una nau al carrer de Joan Monpeó amb un consum elèctric equivalent al de 433 habitatges

/ Nebridi Aróztegui

Diverses persones han estat detingudes aquest dijous a Terrassa en una operació del Cuerpo Nacional de Policía, amb la col·laboració de la Policia Municipal, per desmantellar una plantació de marihuana al carrer de Joan Monpeó, al barri del Segle XX. La policia ha fet ús inclús d’un dron per vigilar la zona durant l’operatiu. El subministrament elèctric havia estat manipulat sota terra, mitjançant un túnel.

La intervenció ha durat tres hores i ha acabat amb el comís de més de mil plantes, segons les primeres informacions. No es tractava d’un operatiu més contra el cultiu il·legal de cànnabis. L’actuació adquiria una especial rellevància per la relació del consum fraudulent de la nau amb els problemes de subministrament elèctric patits per centenars de veïns del Segle XX des del 17 de gener passat.

Un policia col·loca al vehicle part del material comissat / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Tot apunta que aquesta plantació seria la causant, en part, de les fallades elèctriques detectades en uns 300 habitatges del Segle XX. Els veïns fa temps que es queixaven de baixades de tensió elèctrica molts dies, de les 19 a les 23 hores, quan només funcionen en els habitatges afectats les bombetes tipus LED. Els electrodomèstics s’aturen. El problema l’havien denunciat veïns dels pisos de Santa Margarida, i de parts dels carrers de las Navas de Tolosa, del Doctor Torras i Bages i Vallparadís i el passatge de Zuloaga.

Segons ha trascendit, el consum de la nau era equivalent al de 433 habitatges. La plantació funcionava 24 hores al dia.

Cronologia de l’operació

L’olor penetrant a cànnabis era evident a les portes de la nau durant l’operació policial, però també es notava abans, setmanes, mesos abans. Així ho testificaven veïns del Segle XX que observaven les anades i vingudes dels agents que han irromput aquest dijous al matí en l’edifici industrial, una nau del carrer de Joan Monpeó, entre el carrer del Mestre Trias i el de Galícia. Una nau llarga, repleta, pel que sembla, de marihuana.

Les primeres informacions apunten a l’existència de diverses plantacions en unes quantes dependències amb milers de mates i el material habitual per a la seva cura. Però, segons sembla, sense filtres d’ozó, elements molt costosos que eviten la sortida de l’olor a maria fora de les quatre parets del local.

FOTOS | Batuda antidroga al barri del Segle XX a Terrassa

L’operació ha durat tres hores exactes. De 9.35 a 12.35. Feia unes tres setmanes que el veïnat notava vigilància del que semblaven agents de paisà. Eren els mateixos veïns que apreciaven la fetidesa vegetal característica “des de feia gairebé un any” just en el tram del carrer de Joan Monpeó ocupat per la façana de la nau. Les investigacions han culminat aquest dijous amb l’entrada i escorcoll efectuats per funcionaris del Cuerpo Nacional de Policía amb la col·laboració de la Policia Municipal.

Els agents han intentat entrar primer per una porta auxiliar, petita, a cops, però han acabat introduint-se en la nau per la porta gran, la del garatge. Pel que sembla, no estava tancada del tot. Diversos agents de paisà han penetrat en l’immoble. Un dron de la policia sobrevolava l’edifici. Dins hi havia diverses persones. Algunes informacions parlen de quatre individus, presumptament els encarregats del manteniment de les plantes.

Allà hi havia molta herba; el que en l’argot policial i judicial es considera, en principi, una plantació “de notòria importància“.

Uns tècnics revisen la instal·lació elèctrica / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A les 10.25 hores han arribat tècnics d’Endesa. Ja havien treballat en uns quants casos similars, però no en tots s’havien trobat amb una connexió fraudulenta com la duta a terme en aquesta nau del Segle XX. Els responsables de la plantació havien “punxat” el subministrament elèctric pel subsol, a través d’un túnel excavat des de l’interior de la nau fins a la vorera. Almenys aquest no estava apuntalat, com han detectat tècnics i policies en altres plantacions.

La unitat d’Endesa, sempre guiada per les indicacions dels policies, ha desconnectat algunes instal·lacions interiors però la intervenció en l’exterior depenia d’una obra civil; és a dir, del treball d’un grup d’operaris que havien d’obrir la vorera perquè els tècnics accedissin al tram de manipulació de l’escomesa. Aquesta obra encara estava pendent quan ha acabat l’operatiu policial.

Procés d’assecat

Arribava un agent amb una bàscula. Diversos dels seus companys seguien dins de la nau, tallant l’herba, comptabilitzant material, guardant en sacs la substància aprehesa. Carregaven un parell de vehicles. Una furgoneta estava a rebentar. A les 12.15 hores els funcionaris han extret del local sacs i mes sacs. Pel que sembla, bona part de la marihuana ja havia estat tallada pels conreadors, una vegada acabada la collita. Estava en procés d’assecat.

Els agents han introduït cotxes en el garatge per ficar en ells als detinguts (pel que sembla, quatre persones) i traslladar-los a dependències policials. Estan acusats d’un delicte contra la salut pública (tràfic de drogues) i un delicte de defraudació de fluid elèctric. Encara no ha transcendit la quantitat de marihuana confiscada, però podria superar les mil plantes.

Els problemes elèctris no s’han solucionat del tot al Segle XX, però amb el restabliment de la normalitat en el tram afectat per aquest frau es millorarà la situació. Però hi ha més anomalies semblants i Endesa està reparant instal·lacions que han experimentat danys provocats per la saturació de càrrega no prevista.

Els cultius de marihuana disparen el frau elèctric a Terrassa

To Top