Diners

Petites escletxes en el sostre de vidre

El paper de la dona en l’empresa ha canviat força en les darreres dècades. Després de la progressiva introducció de les dones el món laboral, els últims anys s’han anat trencant barreres i ja no és estrany veure dones liderant o ocupant llocs de responsabilitat. Tot i això, els homes encara segueixen sent majoria i a les joves, que demanen millorar en oportunitats i acabar amb la bretxa salarial, els costa trobar referents. Només un 33% dels llocs directius de les empreses catalanes són ocupats per dones.

Núria Betriu, líder d’una empresa amb presència internacional

Consellera delegada de l’empresa terrassenca Pastisart, Núria Betriu és la presidenta del Club Cecot Internacionalització des de l’any 2019. Va néixer a Lleida l’any 1977 i és enginyera industrial, especialitzada en química i Màster en Organització d’Empresa per la Universitat Politècnica de Catalunya i per l’École Polytechnique de París.

Va iniciar la seva carrera professional en el sector farmacèutic en àrees de qualitat i R+D. i posteriorment va desenvolupar diferents tasques de gestió i “project management” en empreses del sector farmacèutic, alimentari i electrònic.
El 2007 va crear una enginyeria especialitzada en assessorament alimentari, ambiental i estratègic en àrees de producció, internacionalització, qualitat i R+D, de la qual en va ser sòcia i directora general fins a l’any 2013, quan va assumir la direcció del Programa Catalunya Emprèn amb l’objectiu d’impulsar i coordinar les polítiques d’emprenedoria del Govern de la Generalitat.

L’octubre del 2014 va ser nomenada consellera delegada d’ACCIÓ, l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa, responsabilitat que va compaginar, a partir del 2016 amb la direcció del departament d’Indústria de la Generalitat.
A mitjan 2017, Betriu va tornar al sector privat, a Pastisart, companyia amb seu social a Terrassa dedicada a la fabricació i distribució de masses congelades per al sector “retail” i horeca (hotels, restaurants i càterings).

Núria Beltran, pionera en la gerència d’una Cambra de Comerç

Beltran va ser la primera dona catalana i la tercera espanyola a assumir la direcció executiva d’una Cambra de Comerç. “Jo era una raríssima avis”, recorda qui també va ser directora gerent de l’Escodi. Avui és sòcia de la consultoria Integra Retail Retrain i presidenta de la Comissió de Retail del Col·legi d’Economistes de Catalunya. “La presència de les dones en el món empresarial i institucional s’ha normalitzat. Fa 25 anys es valorava un estil agressiu i jeràrquic. Ara comencen a ser valorats factors tradicionalment considerats femenins com la intuïció, l’empatia i el lideratge basat en la cura i la motivació”, assenyala.

Ninna Torres, primera presidenta del Club Cecot de Joves Empresaris

Torres és la fundadora i directora de Panona Import (Ninna Bach). És diplomada en Magisteri d’Educació Especial i Educació Infantil i tot i que la seva vida professional semblava encaminada a la docència, el 2002 va haver d’abocar-se en el negoci familiar, del sector de la moda, i va acabar creant un negoci dedicat a la representació de teixits. Compta en la seva cartera de clients amb empreses com Inditex, Mango, El Corte Inglés o el grup Cortefiel. Des del gener del 2022 és la primera dona que presideix el Cercle Cecot de Joves Empresaris.

L’opinió del carrer

Genevieve Roman, 19 anys

“S’ha millorat, però queda camí per fer”

“L’enginyeria –jo estudio enginyeria en disseny industrial– ha estat tradicionalment un camp d’homes, però és bo que també hi hagi dones per poder tenir una visió més àmplia de les necessitats. La diversitat és bona en tots els àmbits. Ara hi ha més dones directives; la mentalitat ha anat canviant i la situació ha millorat, però encara hi ha camí per córrer. També quant a oportunitats de feina i bretxa salarial.”

Mar Martínez, 22 anys

“Costa trobar dones referents en l’empresa”

“Les meves referents són les meves professores de la universitat on estudio turisme, que sovint també tenen empresa, i una professora de Batxillerat, que també. La situació ha millorat, però costa troba dones referents en el món de l’empresa. Jo no conec gaires dones directives. Les empreses s’han de posar les piles. Tothom té les mateixes capacitats. El gènere no ha de ser un impediment.”

Clea Santiago, 18 anys

“Encara es veu la dona com a mare o cuidadora”

“Avui dia encara costa trobar dones que ocupin llocs importants en l’empresa. Se me n’acudeix alguna, com la meva mare, que té un negoci, però encara és complicat. Jo no conec gaire dones amb empresa o directives. Hi ha un sostre de vidre per a les dones; ho tenim més complicat per escalar posicions. Cal més consciència en el món empresarial. Encara es veu la dona com a mare o cuidadora.”

To Top