El fèretre de Floreal Soriguera ja presideix la Sala de Plens de l’Ajuntament. Es tracta de la primera vegada en la història (dins el període democràtic) que l’Ajuntament obre les portes de la seva sala més noble per acollir una capella ardent. Recentment oberta a les 11 hores d’aquest matí, la ciutadania va passant, sense masses però incessant, per fer un darrer adeu al mestre, pintor i rellevant personatge de la Terrassa del segle XX.
La sala està acollint els màxims honors civils, ja que al costat del fèretre, s’han situat dos capgrossos: el del propi Suri i el de la seva dona, també coneguda com la Suri” (traspassada el 2014) Maria Dolors Duocastella. Van ser distingits com a Capgrós de l’Any el 1992 i el 2005, respectivament.
A més a més, dues distincions damunt un coixí: La Medalla d’Honor de la Ciutat (en el moment del lliurament, anomenada Medalla de Plata), així com la insígnia de Terrassenc de l’Any, atorgada per El Social l’any 2008. Damunt del fèretre hi lluïa una bandera de Terrasa i envoltant el conjunt, una sèrie de rams de flors. A banda del de la pròpia família, també n’han fet arribar els seus el mateix Ajuntament de Terrassa, l’escola Tecnos, el centre El Social i l’entitat impulsora del Carnestoltes.
A més a més, un parell de retrats pintats a dibuix per dos dels milers de deixebles seus; així com una fotografia de grans dimensions realitzada pel fotògraf de Diari de Terrassa Nebridi Aróztegui.
A més a més, tant autoritats com ciutadania ja han començat a signar en el llibre de condolences. El primer a fer-ho ha estat l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, seguit per la tinenta d’alcalde Ona Martínez. De fet, hi eren presents representants de totes les formacions polítiques representades al consistori.
Societat civil
Mentrestant, prossegueix l’aullau de reaccions en la seva mort. Entitats públiques com el Museu de Terrassa, La Seu d’Ègara i l’Arxiu de Terrassa han fet arribar el seu condol.
També ho han fet en notes públiques entitats com Amics de les Arts i JoventutsMmusicals, Òmnium, l’Associació de Veïns de Ca n’Aurell i el Casal de l’Amistat Catalano-Cubana.
“Un tàndem amb La Suri”
Molts està recordant aquests dies la figura de Maria Dolors Duocastella Roig, coneguda popularment com “La Suri”. A parer de Domènec Ferran, exdirector del Museu de terrassa, ambdós formaven un tàndem. “La unió sentimental de parella era total”, assegura.
Duocastella va néixer a Manresa el 1926, però el 1940 es va traslladar a Terrassa, on va començar a treballar al teatre, al radiotreatre i en recitals de poesia, mentre treballava al tèxtil i estudiava infermeria. Va fer de model a l’Escola d’Arts i Oficis, on precisament va conèixer Soriguera, amb qui s’hi va casar el 1958.