Suporta massa càrrega i té fissures, però no sembla presentar un perill estructural, almenys imminent. Per descomptat, el pont del Cementiri Vell serà rehabilitat, però la transformació planificada en un projecte de remodelació afectarà la seva cara, la part palpable i transitable: les voreres seran més amples i estaran separades de la calçada per una muralleta metàl·lica. Tota l’actuació, la rehabilitació més la transformació urbanística, té un pressupost de 355.322,74 euros.
El pont creua el parc de Vallparadís i uneix el Centre i el Barri Universitari-Cementiri Vell. És un viaducte de 18 metres de longitud i 10 d’ample que compta amb un ascensor. Les dues voreres tenen 1,5 metres cadascuna, però el pont disposa de dos passadissos per a vianants pintats en la calçada. N’hi ha un de dos metres d’amplitud i un altre d’un metre, i un carril bici d’un metre. El carril de vehicles, en sentit est, és de tres metres.
Tot això canviarà quan s’executi el projecte. Aprovat en fase inicial, preveu unir renovació completa de la fisonomia del pont amb una nova distribució que comptarà amb dues voreres de 2,5 metres d’ample, un carril de 3,5 metres per a vehicles (la circulació serà de sentit oest) i un carril bici d’1,5 metres.
La barana augmentarà la seva altura per passar dels 0,95 als 1,10 metres, l’altura exigida per la normativa. El projecte contempla l’aixecament d’una muralleta d’acer, en forma tubular; serà una barrera per a protegir els vianants de la circulació de vehicles. Un altre element separarà el carril de ciclistes del de vehicles de motor.
Estructura
El que no es veurà conté també la importància de la seguretat, en aquest cas estructural: el pont no compleix amb la normativa de càrregues i el pas de vehicles pesants compromet el seu futur. Un informe deixa clar que, segons els assajos realitzats, amb un vehicle de 45 tones les càrregues considerades són molt pròximes a sobrepassar l’Estat Límit Últim de la secció.
Un equip tècnic creat arran d’inspeccions realitzades al pont de Sant Pere va rebre l’encàrrec de revisar la resta de viaductes que creuen el parc de Vallparadís. I en el del Cementiri Vell van trobar defectes. Les patologies detectades no impliquen una actuació urgent, però cal anar amb compte. Això es dedueix de l’informe, que recomana limitar el trànsit de vehicles pesants a 40 tones, amb una velocitat màxima de 40 quilòmetres per hora “per controlar les càrregues degudes a la frenada de vehicles”. Caldrà netejar les estructures de formigó, reparar les fissures existents, restituir material caigut, millorar l’extradós dels estreps i, en l’estructura metàl·lica de l’ascensor, substituir xapes en mal estat.
Una mica d’història
La construcció del pont del Cementiri Vell té el seu origen en les riuades del 25 de setembre del 1962. L’aigua que ho arrossegava tot pel torrent de Vallparadís va arrasar els terraplens que servien de via de comunicació entre “el nucli urbà del Cementiri Vell i la ciutat de Terrassa”, segons indicava un informe elaborat el gener de 1963. La fúria de la riuada va destruir també “la petita obra de fàbrica que servia de desguàs al torrent”. Conclusió urbanística del desastre: el “nucli urbà” del Cementiri Vell quedava incomunicat i calia pensar a restablir la connexió mitjançant un pont “d’un sol tram de 18 metres de llum”. El pressupost consignat en el projecte, redactat el 1967, era de 3,5 milions de pessetes, uns 21.000 euros actuals. El projecte de remodelació està a expenses, com molts altres, dels fons europeus Next Generation.