Diners

Creix l’interès de les empreses per captar joves enginyers

El mercat necessita cada cop més enginyers i algunes firmes asseguren tenir dificultats per trobar-ne. L’Speed Recruitment de l’Eseiaat ha reunit enguany una cinquantena de companyies i ha hagut d’ampliar espais

A l’Estat espanyol hi ha 750.000 professionals de l’enginyeria. Així ho constata un estudi de l’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya (OIE) presentat el novembre del 2022 que també assenyala que hi ha més enginyers a Espanya per cada mil habitants (15,7%) que en altres països europeus com França (14,4%) o Itàlia (11%), però menys que Alemanya (20,4%).

Segons l’informe, els propers deu anys, es necessitarà incorporar almenys 200.000 nous enginyers a l’Estat espanyol. De fet, l’interès per captar professionals de l’enginyeria ja està augmentat i algunes empreses asseguren tenir certes dificultats per trobar perfils concrets.

“Cada cop ens costa més trobar enginyers. El mercat cada cop en demana més i com a conseqüència a les empreses ens costa més trobar aquests perfils”, comenta Judith Sánchez, del departament de recursos humans de Celsa.

El grup siderúrgic vallesà va participar aquest dimecres a la desena edició de l’Speed Recruitment Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), que posa en contacte empreses i estudiants per estudiar possibles relacions laborals i contractes de pràctiques a través d’entrevistes curtes. “Acostumem a participar en fòrums de diverses universitats. Busquem estudiants d’enginyeria mecànica, elèctrica i industrial  que vulguin fer pràctiques amb nosaltres i perfils junior que es puguin incorporar ja a plantilla”, explicava Sánchez. “Per a nosaltres és imprescindible que tinguin moltes ganes d’aprendre i que dominin l’anglès“, deia. I és que Celsa és una multinacional amb seu a Castellbisbal però plantes a diversos punts d’Europa.

A Flex-N-Gate Europe també donen molta importància a l’anglès i també els costa trobar perfils concrets per a alguns llocs concrets. “Cada cop caldran més enginyers. Cada cop tot és més automatitzat, a totes les empreses hi ha més robots i maquinària i avui dia són perfils molt necessaris”, indicaven Laura Pascual i Alba Ruiz, tècniques de recursos humans de d’una empresa d’automoció que a Catalunya té quatre plantes.

En el seu cas era la primera vegada que participaven en un esdeveniment com l’Speed Recruitment. “Busquem enginyers, sobretot industrials. Busquem talent, gent jove que vulgui aprendre i que tingui ganes. Estem creixent a Catalunya i busquem gent per incorporar a l’equip, que aprengui i que hi pugui tenir recorregut”, explicaven Pascual i Ruiz.

Prova de l’interès creixent de les empreses en captar enginyers és que enguany va caldre habilitar una altra sala per a les entrevistes ja que l’espai habitual de l’Speed Recruitment no era suficient.

“Sí, calen enginyers. A la vista està, avui hi ha 47 empreses aquí”, comentava, per la seva banda, Eva Llinàs, d’Enginyeria Teknics Sabadell, dedicada a l’automatització de processos industrials, una empresa que acostuma a incorporar estudiants d’especialitats com mecànica, electrònica i fins i tot química a través de convenis de pràctiques i “si la cosa funciona després poder oferir una continuïtat dins l’empresa ja amb contracte laboral”.

Precisament unes pràctiques és el que buscaven dimecres la majoria d’estudiants participants a l’Speed Recruitment, que agraeixen esdeveniments com aquest per poder entrar en contacte amb el món empresarial. “Va molt bé. Ho tens tot en un mateix espai. A més, les empreses es presenten una per una i serveix per conèixer branques que potser no t’havies plantejat”, destacava Bernat Balcells, estudiant de tercer d’Enginyeria Electrònica.

“He treballat anteriorment però no com a enginyer i busco un contracte de pràctiques per aprendre i agafar experiència”, assenyalava Toni Chaves, estudiant d’Enginyeria Mecànica. “He fet dues entrevistes i penso que han anat bé”, confessava. “Esdeveniments com aquest estan molt bé perquè buscar pel nostre compte és una mica complicat. Aquí tenim contacte directe amb les empreses”, agraïa.

El moviment d’estudiants per l’espai va ser intens. Amb prou feines hi havia estands d’empreses buits.

Creix l’interès de les empreses per captar joves enginyers
To Top