Terrassa

Héctor Salvador: “Arribarem a veure el primer ésser humà que neix sota el mar”

Aquest enginyer aeronàutic nascut a Lugo ha baixat a 11 quilòmetres de profunditat

L’enginyer aeronàutic originari de Lugo va fer una xerrada a la seu del Centre Excursionista de Terrassa / alberto tallón

El 2021 va fer història per ser el primer de tot l’Estat a baixar al punt més profund de l’oceà, la fossa de les Marianes. Dijous, en un acte organitzat pel Club del Mar i el Centre Excursionista de Terrassa, va explicar-ho.

Què el va motivar a baixar a aquestes profunditats marines? La motivació ve de darrere. Vaig estudiar enginyeria aeronàutica i vaig començar a treballar en el sector espacial, a l’Agència Espacial Europea fins que, el 2012, ho vaig deixar tot per dedicar-me als submergibles tripulats.

Com va ser això? Per casualitat, em vaig trobar prenent una cervesa amb el fill petit de Jacques Cousteau, que em va preguntar si sabia bussejar. Jo no en sabia i no em cridava l’atenció, però em va proposar d’ensenyar-me’n. I em vaig enamorar del mar, em va apassionar i cada vegada llegia més i buscava més informació. I hi havia una empresa dels Països Baixos que buscava pilots per a submergibles i no en tenia ni idea, però en volia aprendre. M’hi vaig presentar i em van agafar.

I va començar la seva carrera com a pilot de submergibles? El primer baixava a 50 metres, després a 100 i més tard a 300. Llavors vaig canviar i vaig anar a Triton Submarines MA, als Estats Units, i allà vam baixar a 1.000 metres. I va començar el gran projecte de construir el primer vehicle de la història capaç de baixar a qualsevol profunditat de qualsevol oceà. Van ser quatre anys per al desenvolupament del projecte i, com a part de l’equip i com a pilot de l’empresa, vaig tenir la sort de fer una immersió en aquest vehicle. Només havien baixat tres persones a la fossa de les Marianes. És un terreny tan nou, que en cada immersió batíem un rècord.

Quines sensacions es viuen a gairebé 11.000 metres de profunditat? Quan baixes estàs molt centrat en la missió. Tens un vaixell a la superfície controlant el vehicle, amb 55 persones verificant tots els paràmetres de la missió i és molt car tot això i no pots tenir errades. Són quatre hores i mitja de baixada i quan arribes has de fer la teva feina. La primera meitat de la immersió és molt tensa i has d’estar molt concentrat, però quan acabes, penses que tens onze quilòmetres d’aigua per sobre del teu cap i et sents molt petit. Et sents un privilegiat de poder estar en un lloc tan mitològic.

Quin paisatge es pot contemplar a onze quilòmetres de la superfície? La primera impressió és desoladora, perquè és un fons de sorra. Però quan passen uns minuts, comencen a apropar-se formes de vida i veus animals estranys que fins fa poc es creia que era impossible que existissin. Són formes de vida adaptades a viure en aquestes temperatures i a pressions extremes. I és molt emocionant.

El batiscaf amb el qual va baixar era un disseny de Triton Submarines MA. En què es diferencia d’un submarí? Un batiscaf és un submergible de profunditat extrema. La diferència amb el submarí és que aquest pot recarregar les seves pròpies bateries. El batiscaf necessita un vaixell nodrissa on poder recarregar les bateries i el seu temps a l’aigua és limitat.

Es va construir per al projecte The 5 Deeps. En què consistia? Victor Vescovo és un empresari dels Estats Units que havia escalat el punt més alt de cada continent i havia esquiat al pol Nord i al pol Sud. Però hi havia 17 persones que havien assolit el mateix i ell volia ser el millor explorador de la història. I se li va ocórrer que ningú havia baixat fins als punts més profunds dels oceans. I ens va proposar aquest repte. Cal destacar la importància de la contribució de l’empresa catalana perquè gairebé un 30% del vehicle es va fer aquí.

I què té el mar que atrapa tanta gent? Crec que és una màgia de la natura, és salvatge, és immens i el veus fins a l’horitzó i el moviment de les onades i els temporals. I quan baixes, veus la gran varietat de vida marina que hi ha. Vinc del sector espacial i em xoca que estàvem treballant en projectes per buscar un bacteri a Mart. I baixes i vas trobant espècies que ni els biòlegs saben a quina família pertanyen. Vam explorar abans la Lluna que el mar.

És la nostra assignatura pendent: tractar-lo millor. El Mediterrani és un abocador i hi baixes i t’hi trobes rodes i de tot. Ara és el moment de baixar les càmeres i que la gent vegi que és massa bonic per destruir-lo.

S’arribarà a poder viure sota el mar? Crec que sí i Jacques Cousteau ja va fer els primers hàbitats i els bussos que treballen en saturacions passen temporades llargues vivint al fons. Ara es parla d’hotels o complexos submarins. Crec que arribarem a veure el primer ésser humà que neix sota el mar.

Està en algun projecte nou? Estem treballant molt i cada vegada hi ha més demanda de submergibles. Estem començant aquests anys pioners de l’exploració del fons del mar, però penso que d’aquí a cent anys serà un món completament diferent.

To Top