Les mostres de solidaritat se succeeixen, però cal transformar-les en cooperació real. Administracions i organitzacions treballen per ajudar Síria i Turquia a pal·liar els efectes del terratrèmol d’aquesta setmana i que ha provocat, segons les dades fetes públiques aquest dimecres, de moment, més de 8.000 morts. L’Ajuntament de Terrassa ha convocat els ciutadans a una concentració a realitzar aquest dijous al raval de Montserrat mentre manté contactes amb ONGs locals per articular l’ajut humanitari.
La concentració es durà a terme a les 12 hores. Consistirà, sobretot, en un minut de silenci “per expressar el condol als familiars de les víctimes i la solidaritat amb totes les persones i institucions dels territoris afectats i damnificats.
El servei municipal de Cooperació Internacional està en contacte des d’aquest dilluns passat al matí “amb entitats que treballen sobre el terreny, tant a Turquia com a Síria”, afirma el consistori. Aquestes organitzacions tot just estan avaluant les seves necessitats “i properament s’esperen propostes concretes per poder fer aportacions emmarcades dins de les Ajudes Humanitàries d’Emergència que l’Ajuntament té articulades per donar ràpida resposta a aquestes catàstrofes”.
En concret, l’administració municipal manté converses amb Creu Roja, World Vision, Farmamundi i ACNUR, entitats que han fet arribar informacions “de com intenten articular la seva resposta d’emergència i quins recursos hauran d’activar”.
Reunió
El Govern de Catalunya ha reunit aquest dimecres el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència (CCAHE) per coordinar la resposta catalana a la crisi. En la sessió han participat una quinzena d’entitats del sector català de la cooperació al desenvolupament, representants dels departaments d’Acció Exterior, Interior, Salut, Acció Climàtica, Justícia i Territori del Govern, diversos nivells d’administracions públiques i el món local.
La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, es trobava a Brussel·les, des d’on ha presidit una reunió concebuda per “coordinar la solidaritat i la resposta des de Catalunya a la crisi humanitària i reforçar la cultura de solidaritat i de pau que sempre ha caracteritzat la societat catalana”. Segons Serret, es constata que la millor forma de ser solidaris de manera efectiva és “anant de la mà de les autoritats locals i de les entitats que han treballat històricament a la zona”,
Consolats
A més, ha destacat la coordinació que s’ha fet des del primer moment amb els consolats competents i les autoritats locals, en especial Rojava, l’administració kurda del nord i est de Síria, que ja han fet arribar al Govern un primer informe de necessitats. La consellera Meritxell Serret ha posat èmfasi en la necessitat de tenir una mirada llarga, perquè “l’impacte del terratrèmol durarà en el temps”.
Durant la sessió també s’ha compartit la recomanació de fer aportacions econòmiques a entitats especialitzades en acció humanitària que treballen sobre el terreny, “ja que aquesta és la manera més eficient de canalitzar l’ajut i assegurar que arriba a qui més ho necessita”.