Terrassa

La instal·lació de plaques fotovoltaiques s’ha triplicat

Terrassa ja és la tercera ciutat de Catalunya en nombre d’instal·lacions fotovoltaiques

Terrassa va tancar 2022 amb 838 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaiques i una potència contractada de 7.931,62 kW. Les xifres de plaques solars esmicolen cada mesurament anterior i en aquest darrer exercici han multiplicat per tres les de 2021. El sector fotovoltaic viu un moment d’eclosió a la ciutat, on l’aposta per les energies verdes convenç cada dia més ciutadans i empreses.

Durant tot 2021, a la ciutat es van instal·lar 174 equips fotovoltaics nous i, entre gener i desembre de 2022, van entrar en servei 541 més. La xifra triplica la de l’exercici anterior i suposa la confirmació que Terrassa és una de les ciutats més actives en el procés de transformació energètica.

En total, Terrassa disposa en aquest moment de 838 instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic. Només Sant Cugat, amb 17.890 instal·lacions, i Barcelona, amb 1.114, superen el municipi egarenc, que en 9 mesos ha escalat de la quarta a la tercera posició del rànquing català d’instal·lacions fotovoltaiques i se situa també entre les tres ciutats amb més potencia contractada. Amb 7.931,62 kW de potència total en plaques d’autoconsum, Terrassa ha quintuplicat la potència contractada el 2021, situant-se per davant de municipis veïns com Rubí (5.701,37 kW) i Sabadell (4.121,26 kW).

Segons el darrer informe “Autoconsum Fotovoltaic a Catalunya” de l’Institut Català d’Energia (ICAE), durant tot 2022 l’increment de plaques fotovoltaiques va ser imparable a la ciutat, que va superar els registres de 2021 cada mes i va veure com el darrer trimestre, entre octubre i desembre, la instal·lació de plaques es disparava.
De fet, només durant el tercer trimestre es van registrar més instal·lacions (214) que durant tot 2021 (174).

L’ICAE situa el Vallès Occidental com la comarca amb més instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic (8.330) seguida del Vallès Oriental (5.942) i pel Baix Llobregat (5.788). Amb l’últim registre de 838 equips, Terrassa disposa d’un deu per cent de les plaques solars de tota la comarca vallesana.

El sector domèstic, el primer

Per sectors, l’informe de l’Institut Català d’Energia confirma que el sector domèstic és que està fent l’aposta més decidida per la descarbonització energètica. Vuit de cada deu equips instal·lats a Catalunya (87,4%) corresponen a noves plaques d’autoconsum en domicilis, un 9 % se situen al sector del comerç, mentre la indústria i el sector primari sumen un 3,6% de les instal·lacions.

Pel que fa a la potència contractada, però, els percentatges s’equilibren. Pràcticament, la meitat (48%) subministra llars catalanes. Un 24% de la potència contractada correspon al sector serveis i un 23% a la indústria, cosa que “demostra el pes de l’autoproducció entre empreses i institucions”, segons l’Observatori de l’Autoconsum de Catalunya.

La supressió de l’anomenat “impost del sol”, l’any 2019, va disparar la demanda d’instal·lacions fotovoltaiques. Més tard, les bonificacions a les renovables, els ajuts europeus i, sobretot, la incertesa sobre el rebut elèctric, han consolidat un sector emergent.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques s’ha triplicat
To Top