Cultura i Espectacles

Quan la bandoa sonora és feminista

L’escenari de LaFACT Cultural acull el concert “Grans heroïnes del cinema” aquest divendres (20 hores). L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) és l’encarregada de representar bandes sonores de films amb protagonisme femení, com ara “Kill Bill”, “Amèlie”, “Memòries d’Àfrica” i “Star Wars. El despertar de la força”

Un concert anterior de l’OSV a La Factoria Cultural de Terrassa / LLUÍS CLOTET

La bretxa de gènere en el cinema encara és vigent”. Així ho sosté Jordi Cos, director de l’Orquestra Simfònica del Vallès, per explicar que cal posar èmfasi especial en visualitzar els papers professionals de les dones.

És en aquest marc que s’entén el concert “Grans heroïnes del cinema”, que l’escenari de LaFACT Cultural acull aquest divendres (20 hores).

De fet, es tracta d’un programa guionitzat per Cos, en el qual tan sols s’interpretaran les bandes sonores de pel·lícules protagonitzades per dones. “Hem fet prèviament quatre edicions d’aquest concert i estaven protagonitzades per homes”, reflexiona el mateix Cos. “Perquè, de fet, tant històricament com encara avui en dia són pocs els films en els quals elles són protagonistes”, contextualitza. “I ara calia canviar el focus, la mirada”. A fi de revertir aquesta tendència, l’OSV i LaFACT aposten en aquesta ocasió per visualitzar exclusivament les narratives on les dones ocupen papers centrals.

La “playlist”

La “playlist” inclou pel·lícules amb perfils amables com “Amèlie” i “Memòries d’Àfrica”, així com d’altres més guerrers. “És el cas del capítol VII de la saga de ‘Star Wars’, en la qual Rey és la primera dona en poder empunyar finalment una espasa làser”, destaca Cos. I és que hi ha films “en els que les donen ocupen un espai que no es correspon amb els papers que habitualment se les ha atribuït”, com ara amb perfils violents o agressius. En aquest cas, la set de revenja que impulsa el personatge d’Uma Thurman a “Kill Bill”. “Terminator” i “Alien” són altres dels perfils menys normatius ocupats per dones, en la cinematografia dels anys 80 i 90.

Pel que fa a l’empoderament feminista (d’una manera més intuïtiva que explícita) tampoc no podia faltar “Thelma i Louise”, amb aquella “apoteòsica escena final”, conclou Cos.

I pel que fa a clàssics en blanc i negre, s’interpreten cançons de “Esmorzar amb diamants” i de “Allò que el vent s’endugué”.

Actriu de doblatge

El concert de l’OSV compta amb Mercè Montalà, l’actriu de doblatge que anirà intercalant narracions entre cançó i cançó. “Així anirem introduint el context i les històries d’aquestes dones”, explica Montalà, “que majoritàriament són moments caòtiques que les ha tocat viure”.
De fet, Montalà és l’encarregada de posar veu a actrius de Hollywood com Emma Thompson, Annette Bening, Sharon Stone, Catherine Zeta-Jones, Julia Roberts i Meryl Streep.

Pel que fa a la direcció, la tasca recaurà en Virgínia Martínez, l’actual directora titular i artística de l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia (OSRM), qui ja havia col·laborat amb l’OSV i el propi Jordi Cos en altres ocasions. “La música de cinema és un gènere que m’encanta. I aquí no hi ha avenços tecnològics com els sintetitzadors i els “samplers”, sinó que s’interpreta amb orquestra”, defensa Martínez.

El resultat es veurà divendres a LaFACT. L’endemà dissabte es desplaça al Palau de la Música Catalana (18.30 hores). I torna i al Teatre-Auditori de Sant Cugat el diumenge (19 hores).

Quan la bandoa sonora és feminista
To Top