Joan Carles Folia, coach advanced life
El “coaching” empresarial és un conjunt de procediments i tècniques destinats a assolir resultats eficaços, motivar els empleats i garantir la satisfacció professional i personal de tota la gent que forma part d’una estructura o organització.
Una sola persona pot ser responsable d’augmentar o disminuir la competitivitat d’una empresa, i el “coaching” empresarial té un impacte directe en aquesta persona i ho fa extensiu a totes i cadascuna de les peces del puzle.
Els orígens d’aquest principi de “coaching” aplicat es troben a l’entrenament d’equips esportius d’alt nivell. En els seus inicis, el “coaching” empresarial s’ocupava principalment de la formació de directius i líders per desenvolupar les seves habilitats i lideratge. Des del moment en què les empreses han descobert que el veritable tresor que tenen són les persones que participen en el dia a dia en la seva activitat, el “coaching” s’ofereix de manera transversal a tots els empleats i equips de treball, independentment de la seva posició a l’empresa. Així, el “coaching” empresarial es converteix en una disciplina que s’enfoca a orientar i encoratjar els empleats d’una empresa en l’optimització del seu exercici com a força de treball. Ho fa a través de la identificació dels obstacles a què s’enfronten personalment i en equip, per superar-los i establir un nou marge d’acompliment. En essència, el “coaching” empresarial és un procés d’acompanyament enfocat a la creativitat i la millora de l’acompliment dels empleats, amb la intenció d’alinear les seves metes personals a les de l’empresa on treballen, però sense perdre de vista que són individus amb interessos i afectes propis, que són persones que cal cuidar.
En la seva accepció més àmplia, és un mètode d’empoderament personal. Aspectes com l’autoestima, l’autoconeixement i les relacions interpersonals entren a l’espectre d’acció del “coaching”. I no hi entren problemes clínics com l’ansietat, la depressió i altres afeccions de la ment, per a les quals cal considerar l’ajuda d’un especialista en salut mental.
El “coaching” empresarial requereix un facilitador o acompanyant al llarg de tot el procés. Aquest “coach” o entrenador s’encarregarà de fer l’acompanyament, braç a braç, perquè s’aconsegueixin els objectius proposats a l’inici del procés. No és res més que un professional amb base psicològica i, amb experiència en processos d’entrenament personal per a l’empoderament. Generalment, és una persona que ha posat a prova aquestes eines amb si mateixa. En gran manera, utilitza la seva experiència per trobar els beneficis del mateix autoconeixement.
Arran de l’èxit que ha tingut el “coaching” personal (creixement individual) ajudant les persones a millorar les seves vides, les empreses han decidit implementar aquest sistema de millora a la seva estructura organitzativa i estableixen sessions de creixement, adaptació i cura dels seus treballadors.
Senzillament extraordinari.