Terrassa

Obren expedient a dues “mares de dia” de Terrassa

Les escoles-bressol van exigir més control d’aquests centres

Façana d'un dels establiments inspeccionats / ALBERTO TALLÓN

L’Ajuntament vol sancionar dos centres de Terrassa que funcionen com a espais de criança o “mares de dia”, sense ser llars d’infants. Així ho ha confirmat aquest dimecres la tinent d’alcalde Núria Marín en una comissió informativa. Han passat uns dos mesos i mig de l’esclat de la polèmica, quan es va saber que la Generalitat havia demanat el tancament d’un dels establiments. Dies després, les escoles-bressol privades van fer un acte públic per exigir mesures contra aquests centres, almenys, al·legals. A Catalunya no hi ha normativa que reguli aquestes activitats. De moment, el consistori ha obert dos expedients sancionadors i ho ha comunicat a la síndica de greuges i a la Generalitat.

Arran del rebombori, l’administració municipal va crear un “equip multidisciplinar”, integrat per tècnics d’Educació, Llicències d’Activitats i Protecció de la Salut, per realitzar les inspeccions que va anunciar. I aquestes inspeccions han conclòs amb l’obertura d’expedients de sanció que, no obstant això, resten pendents de resoldre les al·legacions presentades pels establiments, un situat al carrer de Sant Joan i l’altre al de Miquel Vives. En una comissió informativa sobre Cicles de la Vida celebrada aquest dimarts es va preguntar sobre l’estat d’aquestes actuacions. El govern municipal va emplaçar els grups polítics a una resposta en la comissió de Promoció Econòmica, que s’ha fet aquest dimecres. La informació disponible a hores d’ara: l’Ajuntament ha incoat dos expedients sancionadors, un a cada centre, després de les inspeccions.

Assemblea d’escoles-bressol a la Masia Freixa / ALBERTO TALLÓN

A finals d’octubre del 2022, va transcendir que el departament d’Educació havia ordenat el cessament d’activitats d’un centre d’infants de 0 a 3 anys a Terrassa. L’establiment operava com a “mare de dia” i tenia 30 infants a càrrec seu. En el ple d’octubre, David Aguinaga, regidor de Ciutadans (Cs) va llançar una bateria de preguntes al govern municipal. Cs ja havia demanat, el març de 2021, que es fes una inspecció a les escoles bressol privades que estaven al marge de la legalitat.

Regulació

El 2 de novembre, la plataforma resultant de la unió de les 24 escoles bressol privades de Terrassa va celebrar un acte públic a la Masia Freixa. Van dir “prou” i va exigir la regulació de les “mares de dia”, centres de suport familiar o llars de criança; establiments sense control, algunes d’elles responsables d’irregularitats molt greus que posaven en risc els infants, com indicava l’informe de la Generalitat, redactat el gener del 2021. Aquestes activitats havien estat denunciades al govern local dos anys enrere. La plataforma denunciava el que considerava “escandalosa inacció” del consistori amb un sector en els llimbs legals que comptava a Terrassa amb una desena de locals, pisos o establiments. Un d’ells estava dividit en diversos pisos i, suposadament, sobrepassava el nombre de nens recomanat; i funcionava també com a lloc de recollida de paqueteria.

El descontrol era “gravíssim”, segons les escoles. La síndica de greuges, Isabel Marquès, va obrir un greuge. Estaven en joc els drets dels infants, la seva seguretat. Es calculava que uns 100 infants eren cuidats en aquests centres a Terrassa, en una desena d’establiments. Quatre d’ells incorrien, presumptament, en greus irregularitats. L’Ajuntament demanava a la Generalitat que aprovés una normativa de regulació.

Obren expedient a dues “mares de dia” de Terrassa
To Top