Encara no hi ha decisió oficial, però sembla que sí.
La diferència de control dels passatgers en un autobús urbà i un tren és ostensible i aquesta és la raó primordial per establir distincions de criteris per a l’accés dels patinets elèctrics al transport públic depèn de quin sigui el mitjà de transport. Amb aquestes diferències treballa l’Ajuntament de Terrassa per estudiar si Tmesa prohibeix l’entrada de vehicles elèctrics de mobilitat personal als busos municipals, en consonància amb la normativa d’urgència imposada per l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) després de l’explosió i incendi d’un patinet en un vagó de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) el 17 de novembre passat. El consistori deixa clar que l’avaluació dels riscos continua oberta i no s’ha pres, oficialment, cap determinació, però tot apunta que els busos de Terrassa seguiran deixant entrar els vehicles de mobilitat personal (VMP).
N’hi ha milers, a Terrassa i la resta de poblacions. Han constituït un boom sense parangó als darrers anys i les administracions han hagut d’adaptar normatives, locals i nacionals, per fer front, almenys en una primera tongada de reglaments, a un fenomen que ha desbordat les previsions. La presència massiva de patinets elèctrics i aparells similars a la via pública ha generat més d’un conflicte, però la controvèrsia sobre el seu ús i els potencials perills d’aquests vehicles va arribar a un punt àlgid fora dels carrers.
Incident
Va ser amb un greu incident ocorregut a Sant Boi de Llobregat el 17 de novembre del 2022. Aquell dia, tres persones van resultar ferides en incendiar-se un patinet elèctric a l’interior d’un vagó de FGC. La polèmica estava servida. Poc més d’un mes després, el 19 de desembre, el consell d’administració de l’ATM ja va acordar que els operadors de transport públic modifiquessin les condicions generals d’utilització dels seus serveis. Havien d’incloure la prohibició temporal d’accedir amb patinet elèctric tant als vehicles com a les instal·lacions. L’incompliment d’aquestes disposicions comportaria una multa de 200 euros.
La determinació d’urgència, que afecta a tren, metro i autobusos, entrarà en vigor el dia 1 de febrer i durarà sis mesos. Durant mig any estarà prohibit accedir al transport públic amb patinets elèctrics i altres vehicles de mobilitat personal. I durant aquests sis mesos, l’ATM elaborarà una proposta per regular-ne l’accés que farà arribar a la resta d’administracions per unificar la normativa en la mesura que sigui possible.
La causa de tot plegat era de força major. L’ATM va deixar clar que amb la decisió de prohibició temporal preval el principi de seguretat preventiva que regeix per als operadors quant a la protecció d’usuaris, treballadors i instal·lacions. Laia Bonet, presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), va destacar que l’incendi de Sant Boi feia posar en dubte la seguretat d’aquest mitjà de transport en auge. Tot i això, va afegir que es continuava apostant per la “convivència” de diferents mitjans. La prohibició seria, de moment, provisional, mentre es buscava la solució de la compatibilitat. S’havia de dur a terme un treball coordinat “per veure com podem assegurar evitar incidents”.
A partir del mateix 1 de febrer, els operadors de transport públic i les administracions titulars dels serveis informaran de la prohibició per tots els canals possibles. La norma provisional inclou també la introducció de patinets plegats en els trens. En paral·lel, durant aquest període de mig any s’impulsarà l’habilitació de places d’aparcament de patinets a les estacions ferroviàries i intercanviadors de bus. En compensació, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va anunciar que adaptarà els Bicibox per als patinets elèctrics. A més s’impulsarà que els aparcaments d’enllaç ofereixin aquesta prestació.
Més detectables
A Terrassa, per tant, no es podrà accedir amb un patinet elèctric als trens. Resta per saber si la prohibició s’estendrà als autobusos, però tot apunta que no. La decisió última correspon a l’empresa de transport urbà, Tmesa, gestora del servei, que encara no s’ha pronunciat de manera oficial sobre la qüestió però avalua les opcions amb una de principal i favorita sobre la taula: les incidències en l’interior d’un autobús són més detectables que en un tren. La capacitat de reacció, per tant, és més immediata perquè el xofer pot veure gairebé tot el que succeeix en el vehicle, i actuar de manera ràpida. L’opció més probable, admeten fonts municipals, passa per seguir permetent els VMP dins dels busos a partir del dia 1 de febrer. A Sabadell, l’empresa de gestió (TUS, Transports Urbans de Sabadell) tampoc ha pres la decisió definitiva i estudia la millor opció amb altres municipis.
On sovintegen més els patinets, però, és en els trens de Rodalies i el Metro del Vallès. I aquí es notarà molt la nova mesura de prohibició. “Crec que la primera conseqüència serà un augment de l’ús del vehicle privat per anar a Barcelona”, comentava aquest dilluns el Pau, un usuari de patinet elèctric que es dirigia a l’estació de FGC a la rambla d’Ègara.
Incendis virulents
El 30 de novembre passat, de matinada, un foc en la bateria d’un patinet va provocar una intoxicació a un home i destrosses en un habitatge del carrer de Volta. L’usuari del vehicle l’havia deixat carregant. La bateria es va sobreescalfar i va cremar. Les flames es van estendre pel domicili. El 16 d’octubre, les víctimes van ser dues dones, una intoxicada i l’altra, amb cremades en ser esquitxada per l’àcid d’una bateria que es va incendiar al carrer de Calaf.
Els incendis en VMP van en augment, com subratlla Jordi Moreno, cap del parc de Bombers de Terrassa. “Les bateries de liti són molt agressives, amb una reacció ràpida i difícil de controlar”, afirma Moreno, que recomana no netejar les bateries amb aigua a pressió, per no deteriorar-les. Dos consells de seguretat destaquen per sobre dels altres: no s’ha de carregar el vehicle de nit, quan dormim (tampoc utilizar electrodomèstics com els rentavaixelles), perquè no es pot detectar cap incidència; ni hem de deixar els patinets carregant en estances amb cortines o mobles, ni en passadissos que obstaculitzin la sortida.
Gairebé dues multes al dia
El 2022 va ser el primer any sencer amb la nova ordenança de mobilitat de Terrassa aprovada i en vigor. Les infraccions, unes suaus, d’altres molt greus, que s’observen cada dia, i a totes hores, als carrers de la ciutat conviden a concloure que el càstig administratiu als culpables és insuficient. Però cada dia s’interposen multes, poques o moltes. La mitjana frega les dues sancions per dia.
L’any passat, la Policia Municipal va imposar a Terrassa 683 denúncies a usuaris de bicis i, sobretot, de patinets elèctrics. La porció més alta d’expedients tenia a veure amb una de les infraccions que més conflictivitat genera: la circulació fora dels llocs autoritzats, amb 283 sancions. En segon lloc es van situar les denúncies per circular més d’una persona en un vehicle (158 expedients). No aturar-se davant d’un semàfor en vermell va ser la causa de 75 multes i circular amb auricular casc connectat a aparells de so va motivar 71 sancions. Altres 49 van correspondre al pas de patinets o bicis per espais reservats per a vianants, i l’ús de mòbils mentre es conduïa va motivar 47 denúncies.
Campanya
Aquesta setmana, la vigilància augmentarà. Des d’aquest dilluns, el Servei Català de Trànsit (SCT) coordina amb les policies locals i els Mossos d’Esquadra una campanya preventiva que es desenvolupa a Terrassa i la resta de localitats catalanes fins diumenge vinent, 22 de gener. L’objectiu és prevenir “conductes de risc dels conductors”.
La Policia Municipal recomana als usuaris la protecció amb casc homologat i l’obligació de circular per la calçada. En el patinet només ha d’anar una persona i, de nit, amb llums i elements reflectants. Trànsit recorda que la taxa d’alcohol permesa és la mateixa que per a la resta de conductors (i el mateix regeix respecte el consum de drogues) i que els patinets no poden circular per les voreres ni les zones de vianants. A Terrassa, el perill provocat per alguns conductors d’aquests vehicles ha desencadenat multitud de queixes a l’illa de vianants.