No és massa conegut que Terrassa compti amb un petit planetàrium. Tot i que té trampa: és una estructura mòvil, que es munta i desmunta per l’ocasió. Però si aneu al museu MNATEC abans de diumenge, allà el trobareu.
Es tracta d’una cúpula de 7 metres de diàmetre i pantalla amb projecció 360º. Està gestionada el terrassenc José Ramon Carretero, sota el nom Planetàrium del Vallès. Hi caben 16 espectadors per sessió, que dura 12 o 24 minuts i s’ofereix tant en català com en castellà.
“Està clar que no és el CosmoCaixa ni l’IMAX, però al ser una cúpula petita també és més acollidor”, destaca Carretero.
Actualment ofereix quatre audiovisuals diferents: “Explorant el sistema solar”, “El Món Anell: Viatge a un exoplaneta“, “Arqueoastronomia Mexica: entre l’espai i el temps” i “Arqueoastronomia Maia: observadors de l’Univers.
Les projeccions es poden veure avui divendres (9 a 14 hores), dissabte (10 a 19.30 hores) i diumenge (10 a 14.30 hores). No cal reserva, doncs funciona amb format de projecció continuada, tot i que s’espera una gran afluència de visitants pel cap de setmana. L’accés és gratuït, un cop s’ha adquirit l’entrada al museu.
Nens… i un avi de 91 anys
Les sessions del Planetàrium van arrencar el 15 de desembre i s’han allargat tot un mes, amb motiu de les festes de nadal. Hi han passat, fins ara, unes 1.500 persones. “Sobretot ve un públic infantil, però no només! Va venir un senyor de 91 anys, que evidentment, en comptes de seure al puf, el vam posar en una cadira”, explica Carretero.
I no només ha estat un públic de Terrassa. “Han vingut escoles de Mollet i altres pobles catalans”. I també experts, com el professor d’astrofísica de Mataró o el propi president de l’Associació Astronòmica de Terrassa.
És el tercer cop que es munta el planetari, després de l’experiència inicial de l’any passat (desembre a març) i els estiuencs juliol i agost. Al llarg d’aquells sis mesos en que ha estat operatiu, fins a 19.000 espectadors han entrat a la cúpula.
Carretero reconeix que tenen sobre la taula l’opció de fer una programació estable, donant un caràcter més fix al projecte.