Comarca

Nil López anirà a les municipals amb una candidatura alternativa a Junts

La formació independentista ha prescindit de l’alcalde i ha nomenat al primer tinent d’alcalde Marcel·lí Bosch com a cap de llista.

Nil López va ser alcalde de Matadepera el 2019 amb més del 52% dels vots / Nebridi Aróztegui

L’espai polític de Junts per Catalunya (JxC) presentarà dues candidatures a les eleccions municipals de Matadepera. El partit ha decidit prescindir del seu candidat a les eleccions de 2019, l’alcalde Nil López, i acaba de proclamar nou cap de llista al primer tinent d’alcalde i portaveu de Junts, Marcel·lí Bosch.

La decisió va agafar “per sorpresa” abans de Nadal a López, que ha anunciat la seva voluntat d’encapçalar una llista alternativa i de fer-ho “sumant. El partit ha prescindit de mi sense donar-me una explicació –diu l’alcalde-. Crec que el projecte amb el qual ens vàrem presentar el 2019 és més viu que mai i si hi ha voluntat de sumar, ells hauran de dir per què han decidit restar”.

Marcel·lí Bosch i la també regidora Núria Garcia, com a número 2, han rebut aquest dimecres l’aval de la militància de Junts per liderar la llista matadeperenca. Les bases del partit han ratificat la proposta presentada pel mateix Bosch dilluns, 9 de gener.

Marcel·lí Bosch i Núria Garcia, nous alcaldable i número 2 a la candidatura de Junts a Matadepera

L’alcaldable de Junts ha manifestat a Matadepera.cat que “cal treballar amb un model de governança que escolti la gent i que faci que la relació entre administració i ciutadania sigui molt més propera”. Per la seva part, Garcia ha posat l’accent en el paper dels ajuntaments com a “primer nivell des del qual s’ha de treballar per una Catalunya independent, i aquesta candidatura fa més forta la formació i aglutina diferents sensibilitats”. Si surten escollits, per a Bosch i per Garcia serà el seu tercer mandat a l’Ajuntament de Matadepera.

Un nou mapa polític

La decisió de Junts de prescindir de l’alcalde Nil López com a cap de llista reconfigura el mapa polític matadeperenc de cara a les municipals de maig. Actualment, Junts governa amb més del 50% dels vots i ara, està per veure com la nova candidatura de l’alcalde afecta aquesta majoria absoluta i si la seva irrupció, acaba amb la majoria de Junts o bé obre la porta  a un govern de coalició.

Nil López encara no ha fet públic el nom de la seva candidatura -“l’arrel és Matadepera”, diu-, ni si tindrà format de plataforma ciutadana o bé serà un nou partit.

L’alcalde va saber “abans de Nadal” que no comptaven amb ell, una decisió que Junts ha mantingut tot i la mediació de la direcció nacional del partit.

López treballa ara en la configuració d’una llista “amb gent que pensi amb Matadepera, en sumar, un equip transversal. Moltes persones s’interessen per si lideraré una nova candidatura i estic parlant amb gent dels clubs esportius, de la cultura, les associacions de veïns i a nivell individual”.

El candidat va a les municipals “amb idea de governar, de repetir resultats. Sabem que l’escenari ha canviat, però això parlem amb tothom, per sumar”. I afegeix: “les portes estan obertes abans, durant i després de les eleccions”.

La ruptura, vol puntualitzar, “no afectarà el govern” de Matadepera, on López Bosch i Garcia compartiran govern fins el mes de maig . “Continuo militant i la relació és bona. No ens enfadarem. Hem treballat bé junts i ho continuarem fent”.

En ambients independentistes, a Matadepera ningú dubta que l’exclusió de Nil López de la candidatura de Junts és un episodi més de la pugna entre les dues ànimes del partit. Des de la direcció nacional, els afins a Jordi Turull han intentat reconduir la situació i mantenir a Nil López al capdavant de la llista, convençuts que l’alcalde és el candidat millor posicionat de cara a les municipals.

To Top