Terrassa

Sis claus per fer la pujada de gener menys costeruda

Els terrassencs fan front durant el primer mes de l’any a les despeses de les festes nadalenques. Tenir un pressupost planificat i consumir de forma responsable són algunes de les recomanacions que donen els experts financers

Enguany, l’habitual pujada de despeses de principis d’any és més important del que estem acostumats / alberto tallón

Amb l’arribada del nou any, ve la temuda pujada de gener. Any rere any, l’època de despeses del desembre deixa com a conseqüència un primer mes de l’any en el qual nombroses famílies terrassenques han d’estrènyer-se el cinturó.
Un dels fenòmens econòmics que més ha preocupat als ciutadans durant l’any ha estat la important pujada de la inflació. Ja fa gairebé un any que vam arribar al punt més crític, durant el febrer del 2022, quan la taxa d’inflació es va disparar un 7,6%. No s’arribava a aquesta xifra des del 1986.

Les xifres s’han anat moderant des de llavors, però el Ministeri de Treball i Economia Social calcula que els sous pactats per conveni no s’han adaptat correctament a la tendència inflacionista. D’aquesta manera, les famílies de l’estat espanyol han acabat l’any 2022 amb 800 euros menys de mitjana a conseqüència de la pujada dels preus. Aquesta xifra s’acumula als 634 euros de mitjana que han gastat els ciutadans durant les festes, quantitat que supera a les dels anys anteriors.

Malgrat la situació desfavorable, una bona gestió econòmica que faci més senzill superar aquest gener costerut és possible. L’economista Miquel Àngel Salazar proposa diferents recomanacions que poden ser de gran utilitat per fer millorar les finances personals i familiars dels terrassencs a llarg termini i durant aquestes primeres setmanes de l’any.

Planifica un pressupost

Posar sobre la taula totes les despeses que tenim previstes pel futur més proper pot ajudar a tenir clar l’estat de finances de cadascú. Segons l’economista, és important fer aquest exercici personal que, tot i que pot arribar a semblar llarg i costós, pot tenir grans beneficis a llarg termini.

La planificació financera és crucial durant tot l’any, però l’inici d’un nou any i la pujada de gener fan que ara sigui un bon moment per iniciar un projecte de millora com aquest. No només són rellevants els serveis i productes que comporten una gran despesa: tot conta quan es tracta de fer front a la pujada de gener.

Compara preus i busca ofertes

Un cop planificat un pressupost mensual, ens adonarem que hi ha alguns preus que podem reduir. Salazar recomana en aquest àmbit “comparar preus o buscar ofertes i millores de preu”. Les rebaixes d’hivern poden ser un bon context en el qual fer algunes despeses necessàries a un preu més baix.

Un dels serveis que pujarà de preu durant aquest inici d’any són les tarifes telefòniques, així que aquest gener pot ser un bon moment per estudiar el mercat i analitzar quina tarifa i quina companyia s’adapta millor a les necessitats i pressupostos de cadascú. En general, és recomanable no adaptar-se al primer preu que trobem quan volem contractar un servei. Encara que comporti un procés més llarg, l’expert en finances considera que la millor opció és tenir un bon coneixement del mercat i de les diferents empreses que ofereixen el producte.

Analitza les despeses

Les despeses recurrents són aquells petits capritxos que fem setmana a setmana. Si ens parem a pensar quins serveis de streaming tenim contractats, però no fem servir prou, o quin hàbit podem canviar per estalviar, trobem diversos focus de despeses petites però recurrents. És per això que l’economista remarca la importància de seure a analitzar les despeses personals i familiars, per trobar aquelles compres prescindibles que es poden retallar per aconseguir una millor situació financera.

És interessant, també, analitzar altres despeses com el consum energètic de la llar, per saber si la contractació d’una tarifa menor podria ser suficient per al consum mitjà de la família. Es calcula que els preus de l’energia continuarà tenint una tendència a l’alça durant aquest any. L’expert financer apunta que cal una mirada crítica a l’hora d’analitzar les despeses.

Evita prèstecs innecessaris

Miquel Àngel Salazar apunta que és important tenir una mirada ampla de la nostra economia. De fet, és probable que a llarg termini sigui més sostenible anar reduint a poc a poc les despeses innecessàries que a vegades tenim sense gairebé saber-ho. Per això, moltes vegades és preferible traçar un pla d’acció que ens porti a eliminar petits capritxos amb l’objectiu de la millora financera i l’estalvi que no pas optar pels préstecs per pagar despeses descontrolades.

Recórrer a l’ajuda dels préstecs pot ser útil en algunes situacions, però l’economista assenyala que en altres pot suposar situacions de tensió i problemes de solvència.

Consumeix de forma responsable

Totes les recomanacions financeres anteriors es poden resumir clarament en apostar per un consum individual i familiar responsable. Salazar defensa que una planificació financera “personal, seriosa, coherent i sense autoenganys” pot portar a millores econòmiques, sobretot a llarg termini. A més, també poden ser de gran servei per superar la pujada del gener.

Fes autocrítica

La planificació financera no és senzilla. La pujada de gener és superable, però comporta un procés de coneixement de les finances individuals i familiars i un posterior exercici d’autocrítica. Marcar-se objectius i planificar les despeses poden ser les claus de l’èxit econòmic d’aquest inici d’any.

Com afrontem el gener?

Els terrassencs han celebrat les festes amb algunes despeses afegides. Ara, afronten el mes de gener de diferents maneres

Miquel, autònom

Com que és autònom, creu que “nota més” les vaques magres. Per a ell, el desembre va ser un mes molt productiu, fet que ha fet possible “fer front a tots els sopars i despeses de Nadal”. “El gener sempre és difícil, perquè a més arriben assegurances i altres despeses”, afegeix.

Maite, secretària

“No estem notant especialment les despeses de Nadal, perquè no ens hem pogut permetre canviar d’hàbits”, explica la Maite. Aquesta ha estat la forma de no tenir grans despeses durant el mes de gener. A més, la seva família ha aprofitat les dates per regalar “coses útils, que feien més falta”.

Marta, comercial bancària

“Aquest any la pujada del gener fa realment molta pujada”, comenta la Marta. “Ha pujat tot, els interessos, les hipoteques, el menjar; tot menys els sous”, comenta. I xifra entre un 10% i un 15% la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies.

Calendari d’impostos

Els tributs municipals s’han congelat de cara a aquest any, però és bo tenir en compte el seu calendari per tenir els pagaments al dia

IBI: 1 de març a 2 de maig

L’impost sobre béns immobles (IBI) s’ha desplaçat enguany. En lloc de començar-lo a pagar durant els primers mesos, no es farà fins al març, amb la possibilitat de fraccionar la seva domiciliació en sis terminis.

Residus municipals: 1 de juny a 1 d’agost

Aquest és el tribut dedicat a la recollida dels residus que es generen a la ciutat i la seva gestió posterior. El seu pagament es pot fer en un sol cop o domiciliat en dos terminis.

Guals: 15 de setembre a 14 denovembre

Els terrassencs que disposen de gual pagaran l’impost per mantenir-lo a finals d’any, amb possibilitat de fraccionar la domiciliació i una bonificació d’un 1% si es paga en un sol termini.

Impost sobre vehicles: 17 d’abril a 16 de juny

L’impost sobre els vehicles de tracció mecànica és el que entenem popularment com a impost de circulació. Tot i pagar-lo al municipi, és el que permet circular per totes les vies.

Sis claus per fer la pujada de gener menys costeruda
To Top